15. apr 2023.

Nastavlja se progon novinara u Rusiji: Pritvoren novinar Roman Ivanov

Ruske vlasti moraju odmah osloboditi novinara Romana Ivanova i prestati uznemiravati i progoniti novinare zbog njihova izvještavanja. Sud u gradu Korolyovu odredio je pritvor Romanu Ivanovu, novinaru nezavisne web stranice RusNews, koji je uhićen ovaj tjedan, pod optužbom za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, priopćili su iz Committee to Protect Journalist (CPJ).

Roman Ivanov odbacio je optužbe i na sudu rekao da je bio pod pritiskom vlasti od 2020. godine zbog svog novinarskog rada. Prijeti mu do 10 godina zatvora ako bude osuđen prema članku 207.3.2. e Kaznenog zakona, koji zabranjuje širenje lažnih informacija na temelju “političke, ideološke, rasne, nacionalne ili vjerske mržnje”.

Istodobno, a u odvojenoj akciji, u utorak je policija u jugozapadnom gradu Ufi u ruskoj Republici Baškortostan izvršila pretres redakcije neovisne web stranice s vijestima Prufy.ru i zaplijenila računalnu opremu.

-Roman Ivanov i novinari Prufy.ru jedni su od rijetkih nezavisnih glasova preostalih u Rusiji koji istinito izvještavaju o situaciji u zemlji i ratu koji ta zemlja vodi protiv Ukrajine. Njihov rad je bitan i ne smije ga se ometati, rekao je Carlos Martinez de la Serna, programski direktor CPJ-a, u New Yorku te dodao da ruske vlasti trebaju odmah osloboditi Ivanova, odbaciti sve optužbe protiv njega i pustiti medije da rade slobodno i bez straha od odmazde.

Vlasti su pokrenule tri kaznena postupka protiv Ivanova zbog objava na ruskoj platformi za društvene medije Vkontakte i dvije objave vezane uz rat koje je objavio na Telegram kanalu kojim upravlja pod nazivom Chestnoe Korolyovskoe, te ima 1700 pretplatnika, a objavljuje lokalne vijesti, te teme vezane uz politiku i rat.

Ruske snage sigurnosti uhapsile su Ivanova u utorak nakon što su mu razvalili vrata stana te zaplijenili prijenosno računalo, telefone i video kamere. Da podsjetimo u veljači ove godine vlasti su osudile također novinarku RusNewsa, Mariju Ponomarenko i to na šest godina zatvora pod optužbom za širenje lažnih podataka o ruskoj vojsci.

Ruske vlasti ne reagiraju na traženja CPJ i stalne upite o sudbini uhićenih novinara. Prema dostupnim podacima, koji se odnose na kraj prošle godine, najmanje 19 novinara nalazilo se u ruskim zatvorima pod raznim neosnovanim optužbama.

Izvor: CPJ

Foto: YouTube/RusNews

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend