09. nov 2022.

Njemačka: Zabrinutost zbog Berlusconijeva ulaska u vlasništvo nad “Prosiebensat.1”

Europska federacija novinara (EFJ) podržala je Udruženje njemačkih novinara (DJV) u njihovom stavu da se usprotive stjecanju većinskog udjela u njemačkoj komercijalnoj medijskoj kući ProsiebenSat.1 od strane talijanske medijske grupe Media for Europe (MFE), koju je osnovao Silvije Berlusconi, a još uvijek je u vlasništvu njegove obitelji, priopćili su iz EFJ-a.

Kako se navodi MFE je osigurao dodatni udio od 4 posto udjela u ProSiebenSat.1 putem financijskih instrumenata, što bi povećalo njegov udio u pravu glasa na 29,9 posto, što je malo ispod praga od 30 posto.

Odgovorne za medijsko zakonodavstvo pozvalo se da ograniče udio Berlusconijeve tvrtke MFE u ProSiebenSat.1 na manje od 25 posto. Taj zahtjev usvojen je i odaslan je s Kongresa udruženja DJV u Lübecku održanom u ponedjeljak, a dobio je podršku 200 predstavnika iz cijele Njemačke sa . Nadalje podsjećaju da Berlusconijev utjecaj na novinarski sadržaj i uredničku neovisnost povezanih medijskih ponuda treba suzbiti.

Kako je kazao predsjednik DJV-a Frank Überall vrlo je važna nezavisnost medija i to je imperativ koji se mora nastaviti primjenjivati. On je dodao kako je desničarski političar Berlusconi u prošlosti više puta zlorabio svoju talijansku televizijsku grupu kao politički instrument s ciljem ostvarenja vlastitih interesa.

EFJ dijeli zabrinutost svoje podružnice i ističe da „svaki utjecaj na novinarski sadržaj mora biti zabranjen“.

-To je upravo ono što zahtijevamo u prijedlogu Europske komisije za Europski zakon o slobodi medija: Jamstva za uredničku slobodu i otklanjanje svakog stvarnog ili potencijalnog sukoba interesa bilo koje strane koja ima udjel u pružateljima medijskih usluga, rekla je direktorica EFJ-a Renate Schroeder.

Izvor: EFJ

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend