24. apr 2018.

Novinar DW na meti Orbanovog režima

Dugogodišnji dopisnik DW iz Budimpešte Keno Ferzek je među novinarima koje su prorežimski mediji uzeli na zub. To je deo kampanje protiv tobožnje „Soroseve mreže“. Desetine hiljada ljudi protestuje protiv vlasti.

U subotu su na ulicama Budimpešte opet bile desetine hiljada ljudi. „Mi smo većina“, skandirali su, samo nekoliko dana nakon što je stranka Fides premijera Viktora Orbana odbranila dvotrećinsku većinu na parlamentarnim izborima. Orbanova partija nije doduše dobila većinu glasova – već knap ispod pedeset odsto – ali je zahvaljujući izbornom sistemu došla do velikog broja mandata.

Ovog puta su Orbanovi kritičari imali dodatni razlog za proteste. Prošle sedmice je obznanjena svojevrsna crna lista na kojoj su novinari stranih medija iz Mađarske. U protestu su učestvovale i slabašne opozicione partije. „Ovo su prvi koraci i znak da ima mnogo Mađara koji žele da žive u demokratiji sa nezavisnim institucijama i slobodnim medijima“, rekao je student Viktor Đetvai (20), pokretač protesta.

„Radiću svoj posao kao i do sada“

List Mađar idok blizak Vladi Viktora Orbana objavio je krajem prošle sedmice listu sa 200 zaposlenih u nevladinom sektoru, na univerzitetima i u medijima koji su označeni delom „Soroseve mreže“. Na listi se nalazi i ime Kena Ferzeka, koji godinama iz Budimpešte za DW i Špigel kritički izveštava o razvoju u Mađarskoj. Mađar idok poziva vlasti da preduzmu nešto protiv njega i drugih sa liste.

„Već duže sam izložen praktično totalnom bojkotu Orbana i njegove partije Fides – ne dobijam od njih izjave, čak ni na lokalnom nivou“, pojasnio je Ferzek za DW. On podseća da paket zakona koji je trenutno u proceduri predviđa kazne za sve koji „podržavaju ilegalnu migraciju“. „Recimo da izveštavamo o ilegalnoj migraciji – Vlada bi mogla da nam zabrani ulazak u zemlju ili da nas protera. No ipak verujem da je objavljeni članak način da nas zaplaše“, dodaje Ferzek.

[povezaneprice]

„Radiću svoj posao kao i do sada. Radim kao novinar u Mađarskoj već 35 godina. Ni kad je Mađarska krajem osamdesetih još bila komunistička diktatura, a ja tu prvi put radio kao novinar, klima straha nije bila tako jaka kao danas“, objašnjava dalje dopisnik DW. Danas, kaže, retko se ko usuđuje da govori za medije, neki to čine anonimno, drugi vređaju i prete novinarima. „Ništa ne govori da će (posle ubedljive Orbanove pobede, prim. red.) biti popuštanja ili da će se on vratiti nekoj formi pragmatizma.“

Soroseva fondacija odlazi

Osim Ferzeka, u članku koji je objavio prorežimski list oštro se napadaju i novinari Gregor Majer (nemačka agencija dpa), Bernhard Odenal (švajcarski Tagesancajger), Meret Bauman (švajcarski Noje cirher cajtung) i Ernst Đelegs (austrijski javni servis ORF). Sve dakle dopisnici medija sa nemačkog govornog područja.

Zbog planiranog paketa zakona je Fond za otvoreno društvo američko-mađarskog milijardera Džordža Sorosa u četvrtak objavio da razmatra napuštanje Mađarske. U izjavi za DW je jedan portparol potvrdio tu opciju, ali demantovao da je preseljenje u Berlin već gotova stvar. O tome će biti odlučeno tek ako i kada zakon stupi na snagu. To se očekuje već početkom maja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend