22. jun 2023.

Novinar iz Bangladeša pretučen na smrt nakon izveštavanja o lokalnom političaru

U srijedu, 14. juna, grupa muškaraca napala je Golama Rabbanija Nadima, dopisnika portala u privatnom vlasništvu Banglanews24 i televizije Ekattor, dok je oko 22 sata na motociklu putovao kući, javlja Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozivajući se na snimak incidenta koji su snimile sigurnosne kamere a koji je objavila Ekattor TV, kao i iskaz svjedoka Al Mujaheeda, novinara koji je bio prisutan na mjestu događaja.

Grupa od 15 do 20 muškaraca, prema navodima CPJ-a, odvukla je Nadima u mračnu ulicu, gdje su ga pretukli i ostavili onesviještenog prije nego što su ga prolaznici odvezli u bolnicu. Novinar je sutradan preminuo od velikog gubitka krvi uzrokovanog teškom povredom glave.

Nadimova porodica vjeruje da je on, piše CPJ, bio meta odmazde zbog njegovog izvještavanja iz maja 2023. o Mahmudulu Alamu Babuu, predsjedniku jedinice lokalne uprave i članu vladajuće stranke Awami League. Babu je negirao bilo kakvu umiješanost u napad, piše CPJ.

Sohel Rana, glavni službenik policijske stanice Bakshiganj, rekao je da je šest osoba uhapšeno u vezi s napadom.

“Osuđujemo ubistvo novinara Golama Rabbanija Nadima kao očiglednu odmazdu za njegovo izvještavanje o lokalnom političaru”, izjavila je Beh Lih Yi, koordinatorica programa CPJ za Aziju, dodajući da vlasti Bangladeša moraju osigurati da svi oni koji su uključeni u napad budu izvedeni pred lice pravde. Takođe, istakla je i da zemlja mora okončati zastrašujuću evidenciju nekažnjivosti nasilja nad novinarima.

Al Mujaheed je u svom iskazu kao svjedoka rekao da je Babu bio na mjestu događaja i da je iz daljine usmjeravao napadače. CPJ piše da su kontaktirali Babua ali da nisu još dobili odgovor.

Nadimovi tekstovi, podsjeća CPJ, ticali su se Babuovog braka, uključujući i navoda žene koja je tvrdila da ju je političar tajno oženio, zlostavljao a onda se razveo od nje.

Sredinom maja Babu je podnio tužbu protiv Nadima na osnovu Zakona o digitalnoj sigurnosti zbog njegovog izvještavanja. Nekoliko sati prije napada, Nadim je na Facebooku objavio da je sud odbacio slučaj.

Lokalne novinarske grupe, Bangladeški novinari u međunarodnim medijima i Bakshiganj Press Club, osudile su ubistvo, rekavši da je Nadim, koji je također bio potpredsjednik Udruženja online novinara okruga Jamalpur, bio meta zbog svog izvještavanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend