28. jan 2022.

Novinari u Njemačkoj moći će putem WEB stranice provjeriti koliku i kakvu zaštitu imaju

Putem web stranica schutzkodex.de novinari u Njemačkoj mogu saznati jesu li se njihovi poslodavci ili klijenti pridružili Kodeksu zaštite kako bi bolje zaštitili novinare i ostale medijske radnike, priopćila je Europska federacija novinara (EFJ) te objavila kako se pridružuje svojim njemačkim podružnicama: Njemačkom novinarskom udruženju (DJV) i Njemačkom novinarskom sindikatu (dju in ver.di), u ovoj inicijativi kojom kojom će se bolje zaštiti novinare.

Nasilje nad medijskim radnicima sve je veće u Njemačkoj, ali i diljem Europe, bilo da se radi o govoru mržnje, putem online prijetnji ili fizičkim napadima na ulici, što  ugrožava novinare i slobodu medija općenito. Ako sve više novinara napušta novinarstvo u teko opasnom radnom okruženju, sloboda informacija je ugrožena. Zato Frank Überall, predsjedavajući DJV-a, navodi kako je važno da medijske kuće priznaju svoju odgovornost.

U tom kontekstu, u proljeće 2021. godine, savez novinarskih organizacija, medijskih sindikata i savjetodavnih institucija pokrenuo je Kodeks zaštite. Medijske tvrtke koje su potpisale Kodeks najavile su svoju spremnost implementirati važne standarde kako bi zaštitile svoje zaposlenike i slobodnjake. Kodeks uključuje niz praktičnih mjera, kao što su stalni kontakt osobe u organizaciji poslodavca, kao i pružanje psihološke, ​​pravne i financijske podrške osobama koje su pogođene u slučaju verbalnog ili fizičkog nasilja, uključujući njihove obitelji, navodi se na web stranici EFJ-a.

Medijske kuće moraju ispuniti dužnost brige o svojim stalnim zaposlenicima i vanjskim suradnicima, koji sada obavljaju posao uz veliki rizik za sebe i svoje obitelji. Najbolji način da to učinite je pridružiti se Kodeksu zaštite i dosljedno ga provoditi, rekla je Monique Hofmann, glavna tajnica Njemačkog novinarskog sindikata.

Novinari  jednostavno mogu provjeriti je li njihov poslodavac ili klijent već pristupio spomenutom kodeksu ponašanja. Trenutno su se inicijativi pridružili mediji  SPIEGEL , ZEIT ,  ZEIT ONLINE ,  Frankfurter Rundschau, dpa ,  Süddeutsche Zeitung, taz  i  Südwestdeutsche Medienholding. Medijske kuće mogu aktivnosti  jednostavno pratiti putem  web stranice  koja je napravljena tako da nudi i  online razgovore  za manje grupe pogođenih novinara u sigurnom prostoru. Sljedeći sastanak održat će se 22. ožujka 2022. i  prijave su otvorene .

Direktorica EFJ-a Renate Schroeder, pohvalila je ovu incijativu i kazala: – Ovo je dobra praksa i nadamo se da će je slijediti i druge podružnice širom Europe. Sada je na njemačkim medijskim kućama da se pridruže ovom važnom Kodeksu zaštite i pokažu da stvarno i ozbiljno misle štititi svoje medijske radnike za što je došlo doista krajnje vrijeme-.

Naime, u 2021., prema podacima Odbora za brzi odgovor na slobodu medija zabilježeno je 119 napada na novinare i medije u Njemačkoj, što je snažan porast u odnosu na prethodne dvije godine. Vjeruje se da je broj neprijavljenih slučajeva bio i puno veći.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend