28. jan 2022.

Međunarodne nevladine oranizacije od čelnika EU traže zaustavljanje SLAPP tužbi

Nevladina zajednica organizacija CASE koja okuplja članice iz cijele Europe prepoznavajući prijetnje koju  predstavljaju Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) uputila je apel potpredsjednici  Europske komisije Veri Jourová i povjereniku EU za pravosuđe Didieru Reyndersu da se u Europskoj uniji zaustave te tužbe i zlostavljanja novinara.

– Gotovo ništa ne može spriječiti bogate i moćne da prijete pravnim postupkom kako bi ušutkali svoje kritičare. To je samo još jedan poslovni trošak. Ne trebaju čak ni pobijediti na sudu – parnični postupak je sam po sebi dovoljan, navodi se u apelu. Dodajući da tako postižu ono što žele da se kritički glas rastroji, demoralizira, ostane bez novca i za njih je posao obavljen.

Progon od tih bogatih i moćnih stranki kroz SLAPP tužbe predstavljaju zlouporabu pravnog sustava i prijetnja su demokraciji. – SLAPP-ovima se pokušava zastrašiti i ušutkati javnost, novinare, aktiviste, zviždače i druge koji moćne smatraju odgovornima i kroz te dugotrajne i skupe parnice crpe resurse cilja za koji se bore i hlade kritičke glasove, navodi se te podsjeća kako će Europska komisija uskoro  predložiti prvi zakon EU-a protiv takvih zlonamjernih tužbi što bi  moglo promijeniti stvari, ali samo u slučaju ako to doista bude vjerodostojno.

U apelu se poziva sve da se pridruže, daju svoj potpis i podršku apelu upućenom potpredsjednici Komisije EU-a Veri Jourová i povjereniku EU-a za pravosuđe Didiera Reyndersa da trenutno zaustave SLAPP-ove u Europi.

U prilogu stoji i primjer pisma s porukom: „Jer govoriti istinu nije zločin!“

Za: potpredsjednicu Europske komisije Jourová i povjerenika EU Reyndersa

Od: [ime]

Poštovana potpredsjednice Jourová, poštovani povjereniče Reynders,

Pozivamo Europsku komisiju da hitno iznese prijedlog pravila EU koja štite novinare, aktiviste, nevladine organizacije, branitelje prava, zviždače i druge javne nadzornike koji govore u javnom interesu od zlonamjernih pravnih radnji koje su pokrenuli moćni pojedinci i tvrtke.

Potrebna nam je ova zaštita kako bismo moćnike pozvali na odgovornost.

Pravila EU-a za zaustavljanje strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) su na dohvat ruke. Zakon EU protiv SLAPP-a osigurao bi snažnu i ujednačenu razinu zaštite od SLAPP-a u svim državama članicama EU-a i poslužio bi kao model za zemlje u široj Europi i šire.

Neka EU bude prvak demokracije. Poduzmite mjere da zaustavite SLAPP-ove.

Izvor: case.eu. 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend