11. apr 2017.

Novinarima kazna od 3.300 evra ako napišu “Velika Britanija”

Slovački novinari koji pišu o Bregzitu, su u šoku od kada im je ovih dana stiglo upozorenje da zbog toga što zemlju koja odlazi iz Evropske unije nazivaju samo "Velika Britanija", mogu da budu novčano kažnjeni sa 3.300 evra, a ako se ne opamete i ne pišu "Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske", kazna će biti udvostručena.

Bregzit je u Slovačkoj izvukao na svetlo dana stari zakon iz vremena autoritarnog premijera Vladimira Mečijara iz 1995. godine kojim su standardizovani nazivi i toponimi koje moraju da upotrebljavaju mediji i državna uprava.

„Nastojimo prvenstveno da upozorimo. Nikoga još nismo kaznili, ali spremni smo da nateramo da se zakon poštuje“, kazala je slovačkim medijima predsednica Ureda za geodeziju, kartografiju i katastar Marija Findrihova.

Ured je u više redakcija slovačkih medija poslao ljubazno pismo u kojem obaveštava novinare da pišući „Velika Britanija“ krše zakon, a da je jedino kako mogu da zvanično skrate dugačak rogobatni puni naziv te države jeste „Ujedinjeno Kraljevsto“, što opet običnom Slovaku ništa ne govori i nije uobičajeno.

Začudo, iako u to vreme susedna Češka nije imala kraći zvanični naziv, već bi moralo da se piše „Češka Republika“, stari zakon dozvoljava novinarima da to bude „Češka“, dok za naziv „Velika Britanija“ preti kazna od 3.300 evra, a ako to novinar ponovi u narednom tekstu, onda kazna raste na 6.600 evra.

Paradoksalno, pod udar zakona mogla je da dođe i britanska ambasada u Bratislavi koja je saopštila da joj naziv Velika Britanija nimalo ne smeta, ali je radije svoj logo izmenila u „Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velika Britanije i Severne Irske“.

Mediji su rešili da za sada ignorišu bizarni zakon i upozorenje, posebno što, kako je upozorio dnevnik SME, prva bi drakonske kazne morala da plaća slovačka vlada i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak koji i u dokumentima upotrebljava uobičajeni kraći, neformalni naziv „Velika Britanija“.

1 komentar za: “Novinarima kazna od 3.300 evra ako napišu “Velika Britanija”

  1. Anastasija

    Slovačka Vlafa treba da ispuni sledeće uslove: Ostavka Predsednika, ostavka Premijera, ostavka Predsednika parlamenta, ostavka Predsednika opštine, ostavka Predsednika Mesne Zajednice, ostavka Predsednika kućnog saveta….. Ukoliko se uslovi ne ispune organizovat spontane proteste neorganizovanih studenata!

    13. апр 2017. at 07:55

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend