10. jun 2019.

Novinarstvo nije zločin

BBC je vrlo ponosan na našu tradiciju nepristrasnosti – to je jedan od razloga što smo među najpouzdanijim medijima na globalnom nivou.

Ali, sloboda medija je pitanje po kome nismo ni malo nepristrasni. Mislimo da BBC treba da se bori za slobodu medija gde god je ugrožena – na Zapadnom Balkanu, bilo gde u Evropi ili širom sveta.

BBC je prošle godine organizovao veliku konferenciju u Beogradu posvećenu razgovorima o budućnosti digitalnih medija na Zapadnom Balkanu. Okupili smo predstavnike vodećih medija iz regiona, a među njima je bio i dnevnik Danas.

Između ostalog, razgovarali smo kako da odgovorimo na globalni izazov nudeći kvalitetne vesti u doba lažnih, fragmentacije tržišta i finansijske nesigurnosti – naše kolege iz Srbije i medijski partneri su vrlo svesni i suočeni sa tim pritiscima. Razgovarali smo i o tome kako novinarski standardi BBC-ja i iskustvo mogu da pomognu u obraćanju regionalnoj publici.

U Svetskoj službi smo veoma dobro upoznati sa brojnim preprekama i pretnjama kojima su izloženi naši servisi – mi nudimo sadržaj na 42 jezika – od onih koji pokušavaju da ograniče medijske slobode. I zato se i dalje borimo za pravo na slobodno izveštavanje, bez pritisaka i zastrašivanja – jer novinarstvo nije zločin.

Novinari BBC-ja koji rade u našim servisima su i dalje izloženi pretnjama, među kojima su i pravni napadi, i verbalno i fizičko maltretiranje.

BBC je i danas najverodostojniji izvor informisanja, sa dopisnicima na licu mesta u više zemalja nego bilo koji svetski emiter, i sjajno je videti da se publika širom sveta i danas okreće ka BBC-ju u potrazi za nezavisnim i nepristrasnim informisanjem. Svetski servis BBC-ja je proživeo najveće proširenje od 1940-ih, pokrenuvši 12 novih jezičkih servisa, među kojima je i BBC na srpskom – preobrativši našu digitalnu ponudu i otvorivši i proširivši redakcije širom sveta.

Širom planete, dezinformacije su izazvale društvenu i političku štetu, ali i opadajuće poverenje u vesti. Poseban tip lažnih vesti usmeren je na regione sa upitnim izbornim izveštavanjem i političkim pitanjima. Na svakom tržištu, dezinformacije mogu – i to i čine – da izazovu društvenu i političku štetu. Dok se vode široke rasprave u medijima o „lažnim vestima“ na Zapadu, naša istraživanja nude snažne dokaze da se ozbiljan niz problema pojavljuje i u ostatku sveta, gde ideja o građenju države pobeđuje istinu kada je u pitanju deljenje priča na društvenim medijima. Mi u BBC-ju vidimo našu ulogu u razotkrivanju lažnih vesti i uveravanju javnosti da je BBC pouzdan izvor.

Prošle, 2018. godine, obećao sam da se Svetska služba BBC-ja neće zaustaviti samo na pričama o globalnoj pretnji koju nose ‘lažne vesti’, već će preduzeti i konkretne korake da im se suprotstavi. Niski standardi svetske medijske pismenosti, kao i lakoća kojom zlonameran sadržaj može da se raširi bez ikakve provere na digitalnim platformama znači da nikada do sada nije bilo veće potrebe za pouzdane medije da preduzmu proaktivne korake. Uložili smo puno u aktivnosti na terenu – od fondova za detaljna istraživanja u onlajn prakse deljenja vesti do organizovanja radionica o medijskoj pismenosti širom sveta, kao i obećanjem da ćemo BBC Reality Check (proveru tačnosti) koristiti u izveštavanju o nekim od najvažnijih izbornih procesa u svetu. Takođe, razvijamo više metoda kojima se borimo protiv lažnih vesti da bismo pomogli javnosti da razume širi kontekst iza vesti, objašnjavajući i „zašto“ i „šta“.

Naša publika raste, ali želimo da budemo sigurni da dotičemo sve delove društva, posebno one čiji se glasovi najčešće ne čuju – mlade i žene. I moramo i dalje da gradimo naš odnos sa publikom da bi znala da smo mi zaista njeni predstavnici u iskazivanju istine onima na vlasti.

Na Balkanu se obraćamo našoj publici kroz BBC News na srpskom, redakciji koja je, od početaka u martu prošle godine, pronašla mesto na tržištu preplavljenom političkim vestima svojim nepristrasnim i pouzdanim izveštavanjem o svakodnevnim događajima u regionu Zapadnog Balkana. Dajući ljudski ugao pričama, BBC na srpskom izveštava o temama koje naši novinari detaljno istražuju, analiziraju i potvrđuju sa što više raspoloživih izvora. Koristeći jezik i stil zasnovan na BBC standardima, BBC na srpskom se ne usteže od izveštavanja o najosetljivijim temama u regionu koji još uvek nosi ožiljke međuetničkih ratova 1990-ih. Pored izveštavanja, istraživanja i analitičkog novinarstva, BBC na srpskom nudi i prevedena Urednička uputstva i stil BBC-ja, tako da oni koji govore srpski jezik i zainteresovani su za pisanje mogu da se vode ovim uputstvima koja su osnova nepristrasnog novinarstva BBC-ja.

U našem cilju da ponudimo nezavisne vesti i informacije regionalnoj publici, sarađujemo sa drugim domaćim novinskim organizacijama za koje znamo da rade u skladu sa uredničkim okvirom našeg sadržaja. Danas je jedan od cenjenih partnera sa kojima delimo naše vesti i priče.

Bez obzira da li se radi o globalnom ili regionalnom emiteru ili novinama, te domaćim internet portalima – sve medije koji žele da se bave poštenim i nezavisnim novinarstvom čekaju veliki izazovi. Dok se promene brzo dešavaju, naša osnovna misija ostaje nepromenjena – da našoj publici, gde god da se nalazi, ponudimo tačne vesti i pouzdane informacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend