05. dec 2017.

Objavljen spisak stranih agenata

Ministarstvo pravde Rusije stavilo je na spisak stranih agenata devet medija, uključujući „Glas Amerike“, radio „Slobodnu Evropu“ i televiziju „Danas“, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

U registru su se našli i „Idealna stvarnost“, „Kavkaska stvarnost“, „Krimska stvarnost“, Tataro-baškirska služba Radija „Slobodna Evropa“, „Sibirska stvarnost“ i „Faktograf“, prenosi Sputnik.

Šef komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta Andrej Klimov izjavio je da se spisak, zasad, neće širiti.

Ruski mediji javljaju da bi novinarima tih medija mogao biti zabranjen ulazak u Savet Federacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je u ponedeljak Ministarstvu pravde da uvede u registar medije — strane agente, a taj status može da dobije svaki strani medij koji dobija novac ili imovinu iz inostranstva. Zakon se neće odnositi na rad ruskih medija.

Mediji koji budu proglašeni za strane agente treba na odgovarajući način da obeležavaju materijale i predstavljaju izveštaje. Za grubo kršenje zakona Državna duma je predložila novčanu kaznu za pravna lica od pet miliona rubalja, a za fizička 100.000 rubalja.

1 komentar za: “Objavljen spisak stranih agenata

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Od kad se to „mediji „(sredstva javnog obavestavanja) smatraju „agentima“ – tajnim policajcima?

    06. дец 2017. at 14:25

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend