06. nov 2018.

Odbor za zaštitu novinara: Veliki broj ubojstava novinara ostaje nekažnjen

Čak u četrnaest zemalja utvrđena je nekažnjivost zbog ubojstava novinara, pokazao je Globalni indeks nekažnjivosti Odbora za zaštitu novinara iz SAD-a, koji rangira zemlje u odnosu na neprocesuiranje ubojica novinara.

U samom vrhu te liste je i nadalje kao i u protekle četriri godine Somalija, slijedi je  Afganistan, gdje je bombaš samoubojica napao grupu od devet novinara u Kabulu. Jednako je loše i u Kolumbiji gdje je dio gerilaca navodno povezanih sa trgovinom droge kidnapirao i ubio ekvadorsku grupu novinara.

U proteklih deset godina, najmanje 324 novinara je ubijeno širom svijeta a u 85 posto slučajeva nitko nije osuđen. Ohrabrujuća je to činjenica, cinično poručuju iz Komitet za zaštitu novinara, za one koji žele cenzurirati ili konrolirati medija koristeći se nasiljem.

Više od tri četvrtine svih slučajeva dogodilo se u 14 zemalja. Većinom je riječ o lokalnim novinarmai, a lista zemalja uključuje sigurnosno nestabilne zemlje, kao i one gdje novinari otkrivaju korupciju i kriminal.

Indeks nekažnjivosti se objavljuje svake godine kako bi se obilježio 2. sudeni – Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Indeks nekažnjivosti računa broj neriješenih slučajeva ubojstava novinara kao postotak populacije svake zemlje. Za ovaj izvještaj, analizirana su ubojstva novinara, povezana s poslom koji su radili, koja su se dogodila između 1. rujna 2008. i 31. kolovoza 2018. godine a koja su ostala neriješena.

Izvor:CPJ media.ba

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend