05. nov 2018.

„Prelom“ protiv „Parova“: Komisija Ministarstva kulture dala dva miliona za emisiju nalik „Šarenici“

„Znam da ćete se nasmejati, ali ima neke logike“, objasnio je državni sekretar Aleksandar Gajović neformalno obrazloženje komisije kako će takav projekat smanjiti broj sati tokom kojih se prikazuju „Parovi“

Novcem građana Srbije finansirana je emisija „Prelo u vašem sokaku“

Rešenja o dodeli novca na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja obično najviše pažnje privlače zbog iznosa koje je komisija dodelila određenim medijima: obrazloženja koja daju konkursne komisije po pravilu su tipska i nemaštovita.

Međutim, u slučaju Televizije Hepi i dva miliona dinara koja im je dodelila komisija Ministarstva kulture i informisanja, u fokus pažnje javnosti, više od nosioca projekta i iznosa, došlo je upravo – obrazloženje komisije.

Narodna poslanica Ana Stevanović objavila je u petak na Tviteru, naglašavajući da nije u pitanju vest sa Njuz.neta, da je „Komisija Ministarstva kulture i informisanja dodelila TV Happy dva miliona dinara našeg novca za projekat nalik Šarenici, s obrazloženjem da će, citiram, ’takav projekat smanjiti broj sati tokom kojih se prikazuju Parovi i ostali opskurni sadržaji’.“

Poslanica je kasnije precizirala da joj je to rekao „(državni) sekretar (Aleksandar) Gajović na Odboru za kulturu i informisanje u Narodnoj skupštini na pitanje zašto i po kom osnovu dva miliona Hepiju“.

Na snimku sa sednice tog odbora, koja je održana u petak, može se čuti kako poslanica Stevanović, između ostalog, Gajoviću postavlja pitanje o novcu koji je komisija Ministarstva dodelila Televiziji Hepi.

„Mislim da bi jedan od glavnih kriterijuma ubuduće trebalo da bude da izrazito komercijalne televizije, za koje mogu bez ikakvog stida da kažem da truju naš medijski prostor, nemaju razlog da dobijaju bilo kakva sredstva od Republike Srbije“, navela je Ana Stevanović, članica Odbora za kulturu i informisanje i sada već bivša poslanica Pokreta Dosta je bilo.

Gajović: Znao sam da ćete se nasmejati

Uz opasku da kao državni sekretar ne bi smeo da se „meša u koncept nijednog medija“, Aleksandar Gajović je poslanici Stevanović priznao da se i sam zainteresovao za „slučaj Hepi“, a potom je preneo, kako je rekao, odgovor članova komisije.

„Njihov odgovor je bio sledeći, koji će vas možda nasmejati, možda će vas oraspoložiti: znamo da se njihov program zasniva na rijaliti programu, i da je to na udaru određenog broja gledalaca koji to ne želi da gleda, voli neke druge stvari, pa ajde da im dodelimo pare za ovaj projekat kako bi se rijalitijima na toj televiziji oduzelo vreme. Znao sam da ćete se nasmejati. Pazite, ali ima neke logike.“

Državni sekretar je potom dodao da je nedavno „sasvim slučajno“ pogledao emisiju za koju je Hepi dobio dva miliona dinara, ocenivši da je ona po konceptu „negde između dve ’Šarenice’ – one Žikine na Pinku i one na RTS“.

„Tu je negde, znači, nije rijaliti, znači, to je pomak za tu televiziju“, zaključio je Gajović.

[povezaneprice]

Emisija „Prelo u našem sokaku“, za koju je Televizija Hepi u maju dobila dva miliona dinara na konkursu Ministarstva (od 4,7 miliona koliko su tražili), startovala je sredinom septembra i emituje se subotom i nedeljom. Tokom tri sata trajanja smenjuje se veliki broj gostiju, pevača, tu je i obavezni kulinarski kutak, i, sve u svemu, po konceptu podseća na neku od postojećih „TV šarenica“.

Voditelji su Uroš Davidović, koji je do pre nekoliko godina na B92 vodio emisiju „Dobra zemlja“, i Bojana Ristivojević, bivša voditeljka „Parova“.

Televiziji Hepi novac je dodelila Komisija za sufinansiranje projekata za proizvodnju medijskih sadržaja namenjenih televiziji, za koju je Gajović u petak rekao da je po sastavu bila „najjača komisija“ među onima koje je formiralo Ministarstvo.

Činili su je Dragan Karadžić i Dragan Guzijan, kao nezavisni stručnjaci za medije, te kao predstavnici novinarskih i medijskih udruženja Muharem Bazdulj, Marina Dimitrić i Dragan Đorđević.

U obrazloženju komisije navedeno je da će se u emisiji TV Hepi „obrađivati teme nataliteta, zaštita dece, stari, vršnjačko nasilje, unapređenje položaja i ravnopravnosti određenih društvenih grupa i drugo“, te da je „planirana produkcija serijala kojim bi se građanima predstavili nepoznati krajevi Srbije, ljudi, običaji i kulturne znamenitosti u njima“.

O podsticaju projektu koji bi se emitovao nauštrb rijaliti programa, u zvaničnom obrazloženju nema ni reči.

Guzijan: U pitanju je kvalitetan projekat

„Zato što to što je rekao državni sekretar i nije zvanično obrazloženje komisije za dodelu novca toj televiziji“, kaže za Cenzolovku reditelj Dragan Guzijan.

Neformalno mišljenje članova komisije, ipak jeste, priznaje.

„Rijaliti program na toj televiziji nikome od nas ne prija, ali kad smo videli taj projekat, shvatili smo da je u pitanju nešto što nema veze s rijaliti programom, nešto što bi na toj televiziji konačno moglo da bude drugačije“, navodi Guzijan. „U pitanju je kvalitetan projekat, dobro napisan i obrazložen, te smo bili na stanovištu da ne bi bilo fer da ga eliminišemo samo zbog sadržaja koji dominira na toj televiziji.“

A da li je emisija opravdala poverenje članova komisije, Guzijan kaže da ne zna, jer je još nije pogledao, ali da će to učiniti iz „lične radoznalosti“, napominjući da se nadležnost komisije završava činom potpisivanja predloga za dodelu novca.

Aleksandar Gajović odgovara na pitanje o finansiranju TV Hepi od 41:20


Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Javni novac za javni interes“, koji sprovode BIRN, NUNS i SĆF, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend