15. mar 2020.

Optužbe za plagijat u nominaciji za najbolju svetsku fotografiju

Iranska fotonovinarka tvrdi da je komitet "Nagrade za najbolju svetsku novinsku fotografiju" oteo njen rad.

Nakon što su imena finalista konkursa za najbolju svetsku fotografiju 2020. objavljeni u februaru, iranska fotografkinja Šolmaz Darjani imala je déjà vu.

Nemački fotograf Maksimilijan Man novminovan je za tu nagradu za seriju fotografija pod nazivom “Flamigosi koji blede”, kojom prikazuje život na obalama jezera Urmija.

Jezero na severoistoku Irana godinama se isušuje, pre svega zbog farmera koji vodu koriste za navodnjavanje.

Isušivanje jezera je ekološka kriza koju Darjani lično poznaje, a slična je onoj koja postoji u centralnoazijskom Aralskom jezeru.

Njen deda je nekada na obalama Urmije držao motel i Darjani je većinu svog detinjstva provela u slanoj vodi tog jezera.

Na početku 2014. iranska fotonovinarka je, kroz seriju fotografija koje povezuju sećanja iz njenog detinjstva sa današnjom situacijom, počela da dokumentuje tešku situaciju na jezeru Urmija. Nekoliko njenih fotografija ima neverovatnu sličnost sa onima koje je napravio Man.

‘Ovo mnogo boli’

Footgraf iz Teherana Kaveh Roštamkhani je 10. marta napisao blog o sličnostima koje postoje između dve fotografske priče. Bloger je citirao Darjani koja kaže da se “kao žena fotograf u Iranu suočavala sa poteškoćama i preprekama da svoj rad učini vidljivim. Sada se događa da nemački fotograf uskoči i bez ikakvog priznanja meni uzme deo projekta. Još gore, uspeo je da ga potpuno istgrne iz ličnog konteksta. Međutim, komitet koji odlučuje o nagradi podržava takav pristup”.

“Ovo jako boli. Oko Zemlje je lična priča o mojoj porodici i ljudima koji žive oko jezera i sa njom imam toliko ličnih veza”, kaže Darjani. “Sada je ukradena.“

Međutim, Man u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da nije koristio Darjanine fotografije kao inspiraciju za svoj rad.

“Putovao sam sa svojim iranskim kolegom Mahidom Zavarom. On mi je pokazao lokaciju jer dobro poznaje to mesto”, tvrdi Man.

Dodaje i da je dobio mnogo poruka mržnje od kada je nominacija objavljena. Fotograf iz Dortmunda navodi i da postoje radovi drugih fotografa sa iste te lokacije koji jako podsećaju na Darjanin rad.

Statement MaximilianMann by Michael Zhang on Scribd

Šira selekcija Manovih fotografija o jezeru Urmija pokazuje da samo nekoliko njih, od stotinu objavljenih, ima sličnosti sa Darjaninim radovima.

Darjani je odbacila tvrdnje nemačkog fotografa da nije koristio njene fotografije kao inspiraciju.

“Verujem da je Maksimilijan talentovan fotograf. Ipak, deset neverovatno sličnih fotografija nije slučajnost. Ako je već znao za radove svih tih fotografa, zašto nije izabrao drugačiji pristup radu? Ignorisanje važnog rada koji je već urađen na neku temu, a ukoliko nemate da dodate ništa novo toj temi, predstvalja nepoštovanje i pokazuje da ta osoba nije iskrena u svom radu”, kaže Darjani za RSE.

Organizacija nagrade je saopštila 11. marta na svom Tviter nalogu da će stupiti u kontakt sa oba fotografa i da će se konsultovati sa sudijama ovog takmičenja o problemu koji je nastao.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend