05. jul 2021.

Orban na spisku neprijatelja slobode medija Reportera bez granica

Reporteri bez granica (RSF) prvi put su uvrstili nekog čelnika vlade članice EU na svoj spisak "neprijatelja slobode medija" - mađarskog premijera Viktora Orbana.

„Otkako su Viktor Orban i njegova stranka Fides došli na vlast 2010, korak po korak su stavljali medije pod svoju kontrolu“, objavio je RSF u Berlinu

„Javni mediji centralizovani su u državnom medijskom holdingu MTVA koji uključuje i jedinu mađarsku novinsku agenciju MTI“, saopštio je RSF.

„Regionalna štampa u potpunosti je u vlasništvu preduzetnika koji su prijateljski naklonjeni Orbanu, od leta 2017. U jesen 2018. gotovo 500 provladinih medijskih kompanija spojeno je u holding kako bi se centralno koordinisalo njihovo izveštavanje.“

Na listi „neprijatelja slobode medija“ nalazi se 37 čelnika država i vlada koji na naročito drastičan način sprovode nemilosrdno suzbijanje slobode štampe.

Novi na listi uz Orbana su brazilski predsednik Žair Bolsonaro koji je više puta huškao protiv medija i saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman.

RSF potonjeg optužuje za zločine protiv čovečnosti, a između ostalog i za ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Čelnica Hong Konga Keri Lam takođe je nova na listi. „U kineskoj Posebnoj upravnoj regiji su novine Epl Dejli, simbol slobode štampe, morale da prestanu s radom u junu“, dodaju.

RSF objavljuje svoj spisak „neprijatelja slobode medija“ od 2001. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend