11. okt 2021.

Podrška bjeloruskim novinarima i borba protiv slapp-tužbi glavni su zaključci skupštine EFJ-a

Upravni odbor Europske federacije novinara (EFJ) lobirat će kod hrvatskih vlasti kako bi došlo do izmjena Kaznenog zakona koji se konkretno odnose na dekriminalizaciju odredaba o povredi časti i ugleda da bi se smanjio pritisak na medije i novinare, stoji između ostalog u amandmanu koji je predložilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u zaključku o SLAPP-tužbama Godišnje skupštine EFJ-a, koja je danas završila s radom u Novinarskom domu u Zagrebu.

U amandmanu HND podsjeća kako je velik broj SLAPP-tužbi ozbiljan problem i brojke od 924 aktivne tužbe protiv novinara i medije u traženom iznosu od 10,5 milijuna eura izazivaju zabrinutost te je kao drastičan primjer istaknut nedavni slučaj u kojem je Općinski sud u Zagrebu izrekao privremenu mjeru sudske zabrane objavljivanja tekstova portalu H-alter.

Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara//Foto: Nikola Šolić

U zaključku se napominje da SLAPP-tužbe predstavljaju temeljnu prijetnju novinarskoj profesiji jer izravno ugrožavaju suštinu same profesije i slobodu govora te se traži da se pruži puna podrška svim novinarima koji su suočeni sa SLAPP-om.

Na Skupštini je dosta bilo riječi i o stanju medija u Bjelorusiji, čije je udruženje novinara pod udarom tamošnjeg režima, koji je putem Vrhovnog suda raspustio Bjelorusko udruženje novinara (BAJ) te je Skupština pružila punu podršku bjeloruskim kolegicama i kolegama. Zaključeno je da se pozove Europsku komisiju i Europski parlament da uvedu sankcije režimu u Bjelorusiji kako bi BAJ mogao nastaviti svoju misiju te je istaknuto da se članovima udruženja pomogne i omogući nastavak rada.

Kao izjava Skupštine prihvaćen je prijedlog koji je u ime Sindikata novinara Hrvatske (SNH) te Nezavisnog udruženja novinara Srbije, BH novinara i Društva novinara Slovenije iznijela predsjednica SNH Maja Sever istaknuvši zajednički problem lokalnih medija. Predložila je da se pronađe transparentan model za njihovo financiranje s obzirom na to da je sadašnji neodrživ jer lokalne vlasti financiraju medije kroz oglašavanje i tako u zatvorenom krugu postaju međuovisni.

Doneseno je još niz zaključaka i izjava među kojima su i prijedlog o hitnom uspostavljanju međunarodne komisije za istragu ubojstava i otmice novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine, koji su predložili predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS), zatim o slobodi tiska u Francuskoj jer, kako je kazala Dominique Pradalié iz francuskog Sindikata novinara, novim se zakonom onemogućava izravni pristup akterima događanja poput vatrogasaca i policije s kojima novinari više ne mogu izravno komunicirati, nego to moraju raditi preko treće osobe koja je za to zadužena.

Također je zaključeno kako je nužno da se pomogne novinarima i novinarkama u Afganistanu, koji su posebno na meti talibanskog ražima, a posebno novinarke, dok je strašan primjer ubojstvo Fahim Dashty, novinara i predstavnika Afganistanskog nacionalnog novinarskog sindikata.

Isto tako je, na prijedlog Turskog udruženja, zaključeno kako će se reagirati na prijedlog novog Zakona o dezinformacijama, koji smatraju pritiskom vlasti na novinare, zloupotrebom zakona te cenzurom. Dana je i podrška slovenskim kolegama u njihovim nastojanjima da se financira i zaštiti nezavisnost Slovenske novinske agencije (STA) i da se smanji pritisak na novinare, koji je sve jači, a dolazi od desničarskog premijera Janeza Janše.Također se založila za kvalitetno i humano izvještavanje o emigrantima.

U završnoj riječi na kraju skupštine predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård kazao je kako je s brojnim zaključcima i izjavama koje su usvojene i donesene pred Upravnim odborom EFJ-a veliki posao koji treba uraditi jer se za osam mjeseci već održava nova opća skupština EFJ-a. Istaknuo je da su rasprave bile plodonosne te kako je bilo sjajno ponovo se sastati uživo, što je pandemija onemogućavala. Bjerregård je zahvalio svim sudionicima, a naročito domaćinima, koji su, kako je kazao, bili odlični organizatori i omogućili besprijekoran i uspješan rad skupštine „jer bez ljudi koji sve to organiziraju i rade na tome bilo bi puno teže“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend