14. okt 2020.

Poljska želi da državna preduzeća kupuju medije u stranom vlasništvu

Poljske državne kompanije trebalo bi da preuzmu medije iz ruku njihovih inostranih vlasnika u sklopu vladinih predloga izmena u tom sektoru, najavio je poljski ministar kulture Piotr Glinski.

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) dugo tvrdi da mediji s stranim vlasništvom iskrivljuju javnu raspravu i nepravedno su kritični prema vlastima.

Čelnik PiS-a Jaroslav Kačinski u avgustu je rekao da je Poljska spremna na donošenje pravila koja će smanjiti strano vlasništvo nad medijima, poput novina ili televizijskih kanala, ali od tada nisu izneti nikakvi predlozi zakona.

Ekonomist je nedavno pisao kako je nemačka izdavačka grupacija Verlagsgrupe Pasau u razgovorima s poljskom naftnom kompanijom PKN Orlen o prodaji svog poljskog ogranka Polska Press.

Upitan je li istina da PKN preuzima Polska Press, Glinski je za radiostanicu RMF u utorak rekao kako se „mora priznati da to nije normalna situacija” da je „sva regionalna štampa” u rukama jedne korporacije, i to nemačke.

Dodao je da „poljske državne kompanije treba da kupuju medije kad je to moguće”, pa naglasio da ne zna vode li se već takvi razgovori.

Zvaničnici PiS-a ranije su rekli da će se reforme usresrediti na smanjivanje dopuštenog inostranog udela u vlasništvu medijskih kompanija, a da će zakon biti utemeljen na postojećim merama u Francuskoj i Nemačkoj.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend