14. okt 2020.

Broj pretplatnika lista na rumunskom „Tibiskus“ zbog kovida smanjen za 15 odsto

Zbog virusa korona broj pretplatnika lokalog periodičnog lista na rumunskom jeziku „Tibiskus“, smanjen je za oko 15 odsto, rekao je za „Komšijske novosti“ Vasile Barbu, odgovorni urednik tog lista i predsednik Kniževno-umetničkog društva „Tibiskus“.

To, međutim, ni za za vreme epidemije, nije uticalo na kvalitet lista koji neprekidno izlazi od 1990. godine, navodi Barbu. Uprkos finansijskim poteškoćama, „neuredne pretplate“, list je sačuvao mesečni ritam izlaženja.

Sredstva za opstanak ovaj list obezbeđuje na konkursima, preko donacija ili projekata Vlade Rumunije (Odbora za Rumune u dijaspori).

Barbu za „Komšijske novosti“ navodi da od 12 brojeva koji izlaze godišnje, njih devet finansira matična država.

Na pitanje kakav uspeh ovaj listi ima na konkursima za sufinasiranje projekata, Barbu navodi da nije zadovoljan rezultatima, da su članovi komisija pristrasni, a da od opštine nikada nisu dobili, kako tvrdi, „ni jednu paru“. Ističe da njihova lokalna samouprava sufinansira jedino „svoje medije, a mi kao da smo ničiji“.

List „Tibiskus“ nema niti jednog zaposlenog novinara, već jednog honorarnog saradnika, tri dopisnika i tri novinara volontera. List izlazi na osam strana, A3 formata. Tiraž je 700 primeraka što je za lokalni list, koji tavori sa pronalaženjem sredstava, popriličan uspeh.

Tokom 90-tih a i kasnije, list „Tibiskus“ bio je generator i podsticaj za pokretanje drugih lokalnih listova na rumunskom jeziku, koji su bili objavljeni kao podlistak u ovom listu. Tako su, na primer, kao podlistak „Tibiskusa” bili objavljeni i listovi”Maramorac“, „Sărcia“, „Unirea“, „Ecologistul“, „Lumină lină“, ”Vița bănățeană”, ”Tezaur bănățean”…

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend