29. nov 2018.

Pompeo: Nema dokaza koji princa Salmana povezuju sa ubistvom Kašogija

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je danas da, na osnovu obaveštajnih podataka koje je video, nema direktnih dokaza koji saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana povezuju sa ubistvom novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Pompeo i sekretar za odbranu Džim Matis su o Kašogijevom ubistvu informisali senatore, koji su izrazili zabrinutost što direktorka CIA Đina Haspel nije prisustvovala brifingu, zatvorenom za javnost, preneo je Glas Amerike.

Matis je rekao senatorima da se „ključna“ uloga Saudijske Arabije u održavanju stabilnosti na Bliskom istoku ne može odbaciti, čak i dok Sjedinjene Države traže da krivci za Kašogijevo ubistvo odgovaraju. Prema izveštajima američkih medija, CIA je procenila da je Salman naložio ubistvo saudijskog novinara.

Rijad je odbacio te optužbe i za ceo slučaj okrivio odmetnute agente. Slično je poručio i američki predsednik Donald Tramp, koji je naglasio da je i dalje reč o otvorenom pitanju. Pompeo je rekao senatorima da bi „pogoršanje odnosa sa Saudijskom Arabijom bila ozbiljna greška za američku nacionalnu bezbednost i američke saveznike“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend