06. apr 2019.

Porodice ubijenih novinara žele Lauru Kadrutu Kovesi za tužioca EU

Porodice ubijenih novinara iz Slovačke i Malte podržale su Lauru Kadrutu Kovesi da postane prvi tužilac za finansijski kriminal u Evropskoj uniji.

Porodice su podržale bivšeg rumunskog glavnog tužioca za borbu protiv korupcije Kovesi, suprotno željama zvaničnog Bukurešta.

U otvorenom pismu Evropskom savetu, porodice ubijenih novinara Jana Kucijaka iz Slovačke i Dafne Karuane Galicije sa Malte pozvale su članice EU da izaberu Lauru Kovesi, preneo je Rojters.

Porodice ističu da je ona „najhrabriji i najistaknutiji kandidat koji se pokazao kao neko ko želi da donese promene, onda kada nije delovala nijedna druga institucija“.

Kolaps vladavine prava u našim zemljama doveo je do ubistva članova naših porodica, a „de fakto“ imunitet od procesuiranja ohrabrio je njihove ubice, navele su porodice.

Ubistvo novinarke Galicije u oktobru 2017. godine je postavilo pitanje da li na Malti postoji vladavina prava.

Za njeno ubistvo su optužena tri muškarca, koji su se izjasnili kao nevini.

Dafne Karuana Galicija ubijena je 16. oktobra u eksploziji automobila, neposredno po izlasku iz svoje kuce. Ona je sarađivala s više malteških medija, a pre svega je bila poznata po blogu putem kojeg je otkrila više korupcionaških afera.

Jan Kucijak, koji je pronađen mrtav 2018. godine u svom stanu u Slovačkoj, pisao je o prevarama koje su uključivale veze politike s mafijom.

Kovesi je cenjena u EU i šire, kao i među rumunskim gradanima, jer se oštro suprotstavila korupciji u zemlji, što se nije svidelo zvaničnom Bukureštu pa je smenjena, navodi Rojters.

Ona je vodila antikorupcijsku agenciju DNA od 2013. i, pod njenom upravom, broj optuženih iz redova visoko rangiranih zvaničnika je znatno povećan.

EU želi da oformi kancelariju javnog tužilaštva EPPO i Laura Kadruta Kovesi je, kako se navodi, prava osoba za tu funkciju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend