06. apr 2019.

Vikiliks: Asanža izbacuju iz ekvadorske ambasade

Osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijan Asanž biće u sledećim satima ili danima izbačen iz ekvadorske ambasade u Londonu, poručila je ta organizacija na Tviteru.

„Visoko pozicionirani izvor iz Ekvadora rekao je Vikiliksu da će Džulijan Asanž biti izbačen u ‘nekoliko sati ili dana’, a kao izgovor iskoristiće se skandal #INAPapers. Već postoji dogovor s Velikom Britanijom oko njegovog hapšenja“, piše u objavi.

„INA dokumenti“ predstavljaju zbirku dokumenata poslatih jednom ekvadorskom parlamentarcu u kojima se ekvadorski predsednik Lenin Moreno optužuje za korupciju.

Izjava Vikiliksa dolazi dva dana nakon što je Moreno optužio Asanža da krši dogovor o svom azilu u ambasadi te službeni Kito traži dogovor sa Britancima kako bi mu bilo dopušteno da napusti ambasadu.

Ekvador takođe sumnja da je Vikiliks odgovoran za deljenje Morenovih privatnih fotografija na društvenim mrežama.

Asanž se sklonio u ambasadu 2012. godine kako bi izbegao hapšenje i izručenje u Švedsku gde je optužen za silovanje.

Švedsko pravosuđe u međuvremenu je odbacilo prijavu, ali britanske vlasti napominju da će uhapsiti Australijanca kada napusti ambasadu jer krši svoju uslovnu slobodu bežanjem.

Asanž kaže da strahuje od izručenja SAD-u gde bi mogao biti optužen za objavu hakovanih vladinih dokumenata oko ratova u Avganistanu i Iraku.

Njegov odnos s ambasadom pogoršao se u poslednjih nekoliko godina, a Ekvador mu je prošle godine ukinuo internet.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend