10. dec 2018.

Poslednje reči Džamala Kašogija

Poslednje reči koje je izgovorio ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi, nakon što su ga zatvorili sudijski napadači u konzulatu te zemlje u Istanbulu, bile su "ne mogu da dišem", objavio je Si-En-En pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Izvor koji je prevodio transkript audio-snimaka poslednjih Kašogijevih trenutaka, rekao je da je bilo jasno da je njegovo ubistvo 2. oktobra bilo isplanirano.

Kako se navodi, Kašogi se borio za život. „Ne mogu da dišem“, ponovio je tri puta.

U transkriptu se navodi da se na snimku čuo i zvuk testere kao i muzika koju su ubice pustili kako bi neutralisali zvuk sečenja tela ubijenog novinara.

Navodi se i da je neposredno posle ubistva obavljeno nekoliko telefonskih razgovora u kojima je neko obaveštavan o završenom poslu.

Kašogi je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat kako bi dobio dokumentaciju neophodnu za venčanje sa svojom turskom devojkom, a čim je ušao, prepoznao je jednog muškarca i pitao ga što radi tamo.

Kako tvrdi izvor Si-En-Ena, radi se o Maheru Abdulazizu Mutrebu, bivšem saudijskom diplomati i obaveštajcu koji radi za saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

„Ideš nazad“, rekao je muškarac.

„Ne možete to da učinite. Ljudi čekaju napolju“, rekao je Kašogi, nakon čega je usledila buka.

Jedan od glasova koji se prepoznaje na snimku identifikovan je kao glas doktora Salaha Muhameda el Tubaikija, šefa forenzičke medicine ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije.

Transkript je, kaže izvor za Si-En-En, relativno kratak i u njemu nema puno dijaloga, niti se objašnjava zašto bi Kašogi trebao da „ide nazad“, međutim, zaključak je da je njegovo ubistvo bilo planirano i organizovano, a da je neko u Rijadu o svemu bio obavešten.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend