17. apr 2019.

Pulicer: Lokalne novine osvojile nagradu za izveštavanje o masakru u redakciji

Lokalne američke novine osvojile su Pulicerovu nagradu za izveštavanje o masakru u sopstvenoj redakciji.

Međutim, slavlja nije bilo kada su u Kapital Gazeti u Merilendu saznali da su osvojili najprestižniju nagradu za novinarstvo u Americi.

Novinari su se tiho zagrlili u znak sećanja na petoro kolega koji su poginuli kada je napadač sa vatrenim oružjem uleteo u redakciju u junu 2018.

Pulicer nagradu su dobili i Njujork Tajms i Vol Strit Žurnal za istraživačke tekstove o predsedniku Trampu.

Novine Kapital Gazet u Anapolisu su dobile specijalnu Pulicerovu nagradu za izveštavanje i hrabrost tokom jednog od najsmrtonosnijih napada na novinare u istoriji Amerike.

Odbor Pulicer nagrade je uz specijalno priznanje dodelio i 100.000 dolara za unapređenje rada ovog lista.

Novinari Džon MekNamara, Vendi Vinters, Rebeka Smit, Džerald Fišman i Rob Hjasen ubijeni su u napadu prošlog leta.

Međutim, redakcija je ipak uspela da objavi izdanje na vreme sledećeg dana.

Čovek koji je više godina unazad gajio nezadovoljstvo prema redakciji Kapital Gazete je optužen za napad. Rekao je da nije kriv na saslušanju prošle godine.

Izveštavanje o masovnim ubistvima donelo je Pulicer nagrade za još dve lokalne novine.

List Post-Gazeta iz Pitsburga je dobio nagradu za udarnu vest zbog „temeljnog, saosećajnog“ izveštavanja o prošlogodišnjem napadu na sinagogu u Pensilvaniji kada je ubijeno jedanaestoro ljudi.

Dnevna novina San Sentinel sa južne Floride dobila je Pulicera za izveštavanje o masovnoj pucanjavi u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas kada je ubijeno 17 ljudi.

Ovaj list je dobio nagradu za javni doprinos zbog „razotkrivanja propusta zvaničnika škole i policije pre i posle smrtonosnog napada vatrenim oružjem“.

Njujork Tajms je dobio nagradu za detaljno izveštavanje o finansijama Donalda Trampa i izbegavanju plaćanja poreza, kao i još jedno priznanje za rad redakcije na serijalu eseja.

Vol Strit Žurnal je osvojio nacionalnu nagradu za izveštavanje i razotkrivanje tajnih isplata američkog predsednika navodnim bivšim ljubavnicama za vreme predsedničke kampanje.

Vašington Post je takođe dobio dva Pulicera, jedan za fotožurnalizam u Jemenu, kao i za kritiku u oblasti recenzija knjiga i eseja.

Novinska agencija Rojters je dobila nagradu za istragu ubistava desetoro Rohindža izbeglica u selu u mjanmarskoj državi Rakin.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend