12. apr 2017.

Pulicerova nagrada za istraživanje Trampove fondacije

Pulicerovu nagradu za 2016. godinu ovojili su "Njujork dejli njuz" i "Propablika" za izveštavanje u javnom interesu. Nagradu za istraživačko novinarstvo osvojio "Čarlston gazet mejl", a "Njujork tajms" osvojio je nagrade u tri kategorije. Nagradu za unutrašnje izveštavanje dobio je novinar "Vašington posta" koji se bavio fondacijom Donalda Trampa.

Nagrada za unutrašnje izveštavanje otišla je u ruke Dejvida A. Fahrentholda, novinara „Vašington posta“, koji je istraživao dobrotvornu fondaciju Donalda Trampa.

„Njujork dejli njuz“ i „Propablika“ osvojili su nagradu za seriju tekstova o odeljenju njujorške policije koje zloupotrebljava decenijama star zakon o iseljavanju optuženih za ilegalne aktivnosti. Novinari ova dva medija istražili su više od 1.000 slučajeva i otkrili da se ovaj propis uglavnom primenjuje nad pripadnicima manjinskih zajednica.

„Njujork tajms“ je dobitnik tri nagrade – za „brejking njuz“ fotografiju nasilja na Filipinima, reportažu o mladom veteranu rata u Avganistanu koji pati od posttraumatskog sindroma i međunarodno izveštavanje o prikrivenim uticajima vlasti u Rusiji.

Pulicerova nagrada dodeljuje se od 1917. godine u SAD, a o pobednicima odlučuju bivši dobitnici i ugledni novinari i akademici.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend