01. sep 2022.

Razoružavanje dezinformacija: ICFJ pokreće trogodišnju inicijativu za borbu protiv opasnih laži

Novinari, istraživači medija i studenti univerziteta udružiće snage u borbi protiv neobuzdanih i često smrtonosnih dezinformacija u novom trogodišnjem globalnom programu koji vodi Međunarodni centar za novinare (ICFJ) uz podršku Fondacije Skrips Hauard.

Inicijativa od 3,8 miliona dolara pod nazivom Razoružavanje dezinformacija pomoći će novinarima da naprave istraživanje kako bi identifikovali i razotkrili neistine i otkrili figure iz senke koje stoje iza kampanja dezinformacija. Novinari u programu će biti pioniri inovativnih tehnika kako bi dosegli publiku ciljanu ovim kampanjama, kao protivotrov za kontaminirano informaciono okruženje koje ugrožava demokratije svuda.

„Od ruskog rata protiv Ukrajine do globalne pandemije COVID-19 do napada na demokratiju u Sjedinjenim Državama i drugde, videli smo kako ove laži mogu imati fatalne rezultate“, rekla je predsednica ICFJ-a Šeron Mošavi. „Svaki novinar na svetu mora da postane reporter dezinformacija, a razoružavanje dezinformacija će pomoći u rešavanju te hitne potrebe.

Program će se voditi pod pokroviteljstvom ICFJ-ovog Foruma Pamele Hauard o izveštavanju o globalnim krizama, nagrađivane inicijative koja pruža obuku, grantove i drugu podršku za više od 13.000 novinara za bolje praćenje najhitnijih kriza dana.

„Novinari se suočavaju sa teškom borbom sa netačnim i lažnim informacijama koje se šire alarmantnom brzinom“, rekla je Liz Karter, predsednica i izvršna direktorka Fonda Skrips Hauard i Fondacije Skrips Hauard. „Ovaj pristup ne samo da će pomoći novinarima da otkriju dezinformacije i manipulacije, već će ih i izložiti praktičnim rešenjima za borbu protiv ovog pitanja, koje podriva poverenje u novinarstvo širom sveta.

Kroz program razoružavanje dezinformacija:

  • Hiljade novinara i studenata novinarstva će proći obuku o temama kao što su provera činjenica, verifikacija i digitalna bezbednost.
  • Grantovi za izveštavanje će podstaći prekogranične istražne projekte.
  • Novinari i redakcije će razviti nove tehnike za angažovanje publike kako bi došli do onih koji će najverovatnije verovati dezinformacijama.
  • ICFJ Knight Fellov sa ekspertizom u borbi protiv dezinformacija vodiće komponentu za obuku instruktora kako bi se povećao uticaj programa.

Program takođe uključuje robusnu, akciono orijentisanu istraživačku komponentu dizajniranu da prikaže prilagodljiva rešenja i preporuke za novinare i medijske kuće. ICFJ će promovisati ova rešenja preko svoje globalne mreže i na sajtu Međunarodne novinarske mreže (IJNet), koji godišnje dopire do skoro dva miliona jedinstvenih korisnika na osam jezika.

ICFJ će biti partner sa Hauard centrima za istraživačko novinarstvo na Državnom univerzitetu u Arizoni i Univerzitetu Merilend na ključnim komponentama projekta.

U svojoj poslednjoj godini, ICFJ će proširiti sva saznanja inicijative, udruživši se sa odabranim lokalnim redakcijama u Sjedinjenim Državama i drugim ključnim zemljama kako bi integrisao svakodnevne prakse koje rutinski razotkrivaju i razotkrivaju široko rasprostranjene neistine.

O ICFJ-u

Međunarodni centar za novinare (ICFJ) osnažuje globalnu mrežu novinara da proizvodi novinske izveštaje koji vode boljim vladama, jačim ekonomijama, živahnijim društvima i zdravijim životima. Služimo našoj zajednici pružajući obuku, mentorstvo, stipendije i finansijsku podršku u istraživačkom novinarstvu, izveštavanju o kritičnim pitanjima, medijskim inovacijama i finansijskoj održivosti, kao i kroz najsavremenija istraživanja i resurse. Saznajte više na icfj.org.

O Scripps Hovard fondu

Scripps Hovard Fund podržava filantropske ciljeve važne za kompaniju E.V. Scripps (NASDAK: SSP) i zajednice kojima služi, sa posebnim naglaskom na novinarsko obrazovanje, izvrsnost u novinarstvu i pismenost u detinjstvu. Na raskrsnici učionice i redakcije, Fond je lider u podršci novinarstvu kroz stipendije, stažiranje, zapošljavanje i razvoj manjina i ciljeve Prvog amandmana. Fondacija Scripps Hovard, organizacija povezana sa Scripps Hovard fondom, podržava Scrippsove dobrotvorne napore kroz svoju zadužbinu i velike donacije.

Media Contacts:

Erin Stock, ICFJ, 202-349-7636, estock@icfj.org

Molly Miossi, The E.W. Scripps Company, 513-977-3713, molly.miossi@scripps.com

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend