16. nov 2021.

Reporteri bez granica američkim kongresmenima: Sloboda medija u Srbiji na najnižoj tački

U obraćanju američkim kongresmenima, Reporteri ističu da su u Srbiji novinari gotovo svakodnevno izloženi napadima, koji sve više dolaze od vlasti i provladinih medija, i podsećaju na preduga suđenja zbog paljenja kuće Jovanovića i ubistva Ćuruvije

Američki Kongres (foto: Jessie Oven, CC)

U seriji od četiri tvita koje su juče na svom nalogu objavili Reporteri bez granica (RSF) pozdravlja se pismo sedmorice američkih kongresmena koje je nedavno upućeno američkom predsedniku Džozefu Bajdenu. U tom pismu se od Bajdena traži da se „aktivno uključi u odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“ radi uspostavljanja medijskog pluralizma u zemlji.

Reporteri bez granica su ocenili da ova inicijativa dolazi „u pravom trenutku“, konstatujući da se pismo kongresmena, između ostalog, poziva i na njihovu procenu medijske situacije.

„Jačanje medijskog pluralizma i zaustavljanje napada na novinare posebno je važno jer je moguće da će se u Srbiji održati novi izbori“, navode dalje iz ove organizacije i posebno ističu kako Reporteri bez granica traže od predsednika Srbije da „obezbedi nezavisnost pravosuđa u ponovljenim slučajevima nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima“.

Ova organizacija je posebno zabrinuta kada su u pitanju dva sudska postupka, što se ističe i u trećem po redu tvitu, u kome poručuju kako će „svet pratiti odluke srpskih sudija u vezi sa ubistvom Slavka Ćuruvije 1999. godine i napadom na Milana Jovanovića tokom 2018. godine“.

Stoga „RSF poziva da pravda bude zadovoljena bez daljeg odlaganja“.

U četvrtom i poslednjem tvitu, ova međunarodna organizacija se sedištem u Parizu koja se bori za slobodu govora i položaj i prava novinara, tagovala je potpisnike pisma i podelila link teksta iz koga je moguće saznati pojedinosti o pismu, u kome se, između ostalog, navodi kako je sloboda medija ne samo vrednost sadržanu u Ustavu Sjedinjenih Država već je „takođe važna za spoljnu politiku SAD i za suprotstavljanje autoritarizmu širom sveta“.

U pismu američkih kongresmena navodi se i da je sloboda medija u Srbiji „na novoj, najnižoj tački“,  te se citira ocena Reportera bez granica po kojoj je „Srbija zemlja u kojoj su novinari gotovo svakodnevno izloženi napadima, koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija“.

Kongresmeni su stoga u pismu pozvali predsednika Bajdena da „razmotri upotrebu Izvršne naredbe 14033“ pod nazivom „Blokiranje imovine i obustavljanje ulaska u Sjedinjene Države određenih osoba koje doprinose destabilizujućoj situaciji na Zapadnom Balkanu“, i da se založi za „transparentniju i odgovorniju vladu Srbije koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend