14. sep 2023.

SAD: Rusko zatvaranje američkog novinara „više nego okrutno“

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama pozvala je Moskvu da hitno pusti na slobodu američkog novinara Evana Gerškoviča. Govoreći u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, ambasadorka Linda Tomas-Grinfild rekla je da su ruski postupci "više nego okrutni" i da predstavljaju "kršenje međunarodnog prava."

Evan Gerškovič (snimak ekrana, Glas Amerike)

Gerškovič je u zatvoru u Moskvi od 29. marta, pod optužbama za špijunažu, koje on i Vol strit žurnal, njegov poslodavac, demantuju. Reporter, koji je živeo i radio u Moskvi, uhapšen je dok je izveštavao iz istočnog grada Jekaterinburga.

Tomas-Grinfild je pozvala međunarodnu zajednicu i članice UN da „stanu uz nas, stanu na stranu pravde“, i da osude rusko „flagrantno kršenje međunarodnog prava.“

„Nijedna porodica ne bi trebalo da gleda svoje voljene da se koriste kao politički pioni, a to je tačno ono što radi (ruski) predsednik (Vladimir) Putin“, dodala je američka ambasadorka.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na upit Glasa Amerike da prokomentariše slučaj Gerškoviča i izjave američke ambasadorke u UN.

Roditelji i sestra Evana Gerškoviča takođe su se pridržili Tomas-Grinfild u Ujedinjenim nacijama u sredu. Govorili su o svom emotivnom stanju posle više od pet meseci njegovog boravka u zatvoru.

„I dalje smo u šoku. Svaki dan je predug. Nedostaje mi svakog dana“, izjavila je Ela Milman, majka uhapšenog novinara. „Bilo mu je veoma duboko stalo do ljudi. Svojim radom je informisao svet, nedostaje nam da čitamo njegove priče.“

U utorak, advokati koji predstavljaju kompaniju Dau Džons, izdavača Vol strit žurnala, zahtevali su da radna grupa Ujedinjenih nacija proglasi da je Gerškovič proizvoljno i bez dokaza uhapšen, te da izvrši pritsak na Rusiju da ga odmah pusti na slobodu.

Američka vlada je već proglasila da je novinar uhapšen bez opravdanja. Ukoliko Ujedinjene nacije zaključe da je Gerškovič proizvoljno pritvoren, objaviće svoje mišljenje o tom pitanju i izdati preporuke Kremlju, navodi Vol strit žurnal.

Dok se šefovi država ovog meseca sastaju na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Evanov otac Mihail Gerškovič je rekao: „Pozivamo sve svetske lidere da stanu uz Evana i to što on predstavlja.“

„Osnovno pravo na slobodu štampe i slobodu izražavanja – to su temeljni principi Ujedinjenih nacija“, dodao je na konferenciji za novinare.

Na pitanje o potencijalnoj razmeni zatvorenika, Tomas-Grinfild je rekla da ne može da podeli sa javnošću detalje.

„Danonoćno radimo na tome da Evan, kao i drugi koji su nepravedno uhapšeni, budu pušteni na slobodu“, rekla je.

Takođe je pozvala na puštanje američkog biznismena i bivšeg marinca Pola Vilana, koga je Rusija osudila na 16 godina zatvora zbog špijunaže, što Vilan i američka vlada demantuju.

Evan ne bi trebalo da bude u zatvoru u Rusiji. A moja porodica ne bi trebalo da je danas ovde. Umesto toga, trebalo bi da planiramo Evanovu sledeću posetu kući, gde bi nam pričao o svojim putovanjima i doživljajima“, rekla je Evanova sestra Daniel.

Evan bi trebalo da radi svoj, važan posao – da pomaže ljudima da razumeju svetska pitanja koja utiču na sve nas„, dodala je.

„Umesto toga, ovde smo da podsetimo svet da je Evan nevin, i da novinarstvo nije zločin. Tražimo od svetskih lidera da pomognu da se pronađe rešenje da se osigura Evanovo puštanje na slobodu“, poručila je Daniel Gerškovič.

„Ako ovo može da se dogodi mom bratu, može da se dogodi svakom novinaru koji pokušava da izveštava i prenosi vesti.“

Gerškovič je uhapšen u momentu kada je Rusija uvela još strožije mere kako bi suzbila rad nezavisnih medija posle invazije na Ukrajinu.

Ubrzo posle rata, Moskva je uvela nove zakone koji definišu kako mediji treba da pokrivaju taj konflikt, predviđajući duge zatvorske kazne.

Pre dve godine, dobitnika Nobelove nagrade, istaknutog ruskog novinara Dmitrija Muratova ruska vlada je označila za stranog agenta.

Početkom septembra, sud u Rusiji je osudio jednog novinara na pet i po godina zatvora zato što je, prema oceni vlasti, širio „lažne vesti o ruskoj vojsci“, prema Komitetu za zaštitu novinara (CPJ).

Prema izveštaju Reportera bez granica, Rusija je na 164. mestu od 180 zemalja sveta po stanju medijskih sloboda.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend