13. sep 2023.

MANS: Nastavićemo da novinarima pružamo pomoć u pristupu informacijama koje su u posjednu državnih institucija

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nastaviće da, kako su saopštili, crnogorskim novinarima pruža pravnu i logističku pomoć u pristupu informacijama koje su u posjednu državnih institucija

„Pristup tačnim i provjerenim informacijama predstavlja jedan od neophodnih preduslova za odgovorno novinarstvo, posvećeno opštem dobru i javnom interesu. Crna Gora se svakodnevno suočava sa brojnim izazovima kada su u pitanju dezinformacije i lažne vijesti, ali i pristup zvaničnim informacijama u posjedu državnih institucija“, saopšteno je iz MANS-a.

Poručuju da kompleksni upravni postupci za ostvarivanje prava na slobodan pristup informacija posebno mogu demotivišuće djelovati na novinare čije redakcije nemaju dovoljno resursa da do kraja pravno sprovedu sve te postupke.

„MANS već duži niz godina održava servis podrške građanima, medijima i drugim društvenim činionicima koji su zainteresovani ostvare pristup informacijama koje su u posjedu neke državne institucije. Prije nekoliko godina smo kao odgovor na COVID19 krizu, predstavili aplikaciju za pametne mobilne telefone (Android i iOS operativni sistem) koja je korisnicima omogućila da na jednostavniji način šalju zahtjeve za informacijama i dobijaju odgovor na iste.Sada pružanje tog servisa za novinare nastavljamo u sklopu #SustainMedia programa koji implementiraju Njemačka razvojna agencija GIZ, DW Akademia i Internews, uz finansijsku podršku Evropske unije i njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj“, saopšteno je iz MANS-a.

Takozvani Servis slobodnog pristupa informacijama (SPI servis), kako kažu, podrazumijeva pomoć prilikom podnošenja zahtjeva i dobijanje odgovora od nadležnih institucija, ali i vođenje svih pravnih postupaka u slučajevima kada institucije ne dostave informacije, u skladu sa zakonom.

MANS zbog toga poziva crnogorske novinare da iskoriste neki od kanala komunikacije i podnesu zahtjev za slobodan pristup informacijama, a u toj organizaciji će se potruditi da dobiju tražene podatke i dokumenta.

„SPI servisu je moguće pristupiti putem naše aplikacije za pametne telefone “Pitajte institucije” koju je moguće preuzeti na Google Play Store ili iOS App Store, ili skeniranjem koda u nastavku ovog texta“, navode u saopštenju.

Zahtjev se takođe može podnijeti popunjavanjem forme na web platform iili direktno na mail naših operatera spi@mans.co.me.

„Korišćenje zvaničnih, provjerenih informacija, bilo da je u pitanju dnevno izvještavanje ili istraživačko novinarstvo, nezamjenljiv je alat u borbi protiv korupcije i moćan saveznik u demokratizaciji jednog društva“, poručuju u MANS-u.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend