01. avg 2017.

Šef biroa Al Džazire brani TV mrežu od Netanjahua

Šef biroa Al Džazire u Jerusalimu branio je danas izveštavanje te katarske TV mreže o Izraelu i palestinskim teritorijama, suočen sa signalima izraelske vlade da namerava da zatvori biro u Jerusalimu i otera novinare iz jevrejske države.

„Može biti da je lakše za režime da ućutkaju i iskorene nezavisne slobodne medije u kratkom roku zarad političke ekspeditivnosti“, napisao je šef jerusalimskog biroa Valid Omari u članku mišljenja, objavljenom u izraelskom listu Harec.

On je dodao da „na dugi rok svi plaćaju visoku cenu“ i da „svet bez različitosti mišljenja i pogleda jeste svet autoritarne vladavine“.

„To je veliki korak unazad. I u ovom slučaju Izraelci ne bi trebalo da dozvole svojim vlastima da ubiju onoga koji nosi poruke“, ocenio je Omari.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu napisao je nedavno na svom Fejsbuk nalogu da je „apelovao na policiju nekoliko puta da zatvori kancelariju Al Džazire u Jerusalimu“ i da, ako se to ne dogodi iz zakonskih razloga, on će, kako je najavio, raditi na tome da se usvoje zakoni na osnovu kojih će se ta mreža ukloniti iz Izraela.

Nekoliko dana kasnije, izraelski ministar za komunikacije Ajub Kara je rekao da razgovara sa zvaničnicima vlade i pravnim ekspertima da se zatvori emitovanje huškanja Al Džazire u Izraelu, kako je rekao.

Omari je, međutim, naveo da je Al Džazira jedini arapski medij koji često ima izraelske goste i objavljuje njihove poglede širom Bliskog istoka.

On je podsetio da, pre nego što je pojavila Al Džazira 1996, većina Arapa nije nikada videla lice Izraelca na arapskoj televiziji, dodavši da je ironično da je, kada je Al Džazira pokrenuta, smatrana medju arapskom publikom i režimima kanalom koji su stvorili Izraelci jer im je dala priliku da izraze svoje mišljenje.

Ove godine se na engleskom kanalu mreže pojavio Netanjahuov portparol za strane medije David Kejs, a čest gost je i njegov drugi portparol Ofir Gendelman koji govori arapski. U februaru je gostovao i lider izraelske nacionalističke partije Jevrejski dom Naftali Benet.

Najnovije stavove protiv Al Džazire isprovociralo je izveštavanje o nedavnoj krizi oko najvećeg jerusalimskog svetilišta, gde se nalazi džamija Al Aksa i emitovanje video snimka na kome se vidi kako izraelski policajac šutira vernika koji se moli na molitvenoj prostirci.

Međutim, izraelski mediji su izvestili još početkom jula da Netanjahu ispituje opcije za zatvaranje kancelarije Al Džazire.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend