07. maj 2024.

Šta je sporno sa Al-Džazirom, zbog čega je zatvorena u Izraelu?

Televizijski kanal i sajt medijske kompanije Al-Džazira iz Katara, čiju su kancelariju u Izraelu u nedelju zatvorile izraelske vlasti, navukao je gnev vlade Benjamina Netanjahua zbog izveštavanja o ratu u Pojasu Gaze.

Netanjahu je na platformi „X“ optužio Al-Džazirinu redakciju u Izraelu da je „pretnja bezbednosti“ Izraela, rekavši da je njegova vlada „jednoglasno odlučila“ da je zatvori.

Medijski gigant Al-Džazira je osnovan u Dohi 1996. godine dekretom bivšeg emira Katara, šeika Hamada bin Kalife Al-Tanija.

Iako je propisano da televizija mora biti „potpuno nezavisna od bilo kakvog uticaja“, uredbom je predviđen zajam Vlade od 150 miliona dolara (140 miliona evra) za „njeno osnivanje i pokriće operativnih troškova tokom pet godina“.

Vlada Katara je, međutim, nastavila da finansira deo budžeta televizije, što je ponekad izazivalo pitanja o uređivačkoj nezavisnosti od zvanične Dohe.

Al-Džazira se odmah nametnula kao rival međunarodnim medijskim gigantima, ali je njeno izveštavanje kao „vodeći nezavisni informativni kanal u arapskom svetu“ takođe izazvalo tenzije u regionu.

Prema podacima Al-Džazire, televizija pokriva 95 zemalja sa 70 redakcija i 3.000 zaposlenih i ističe da je praćena u 430 miliona domaćinstava.

Al-Džazira koja je prvobitno emitovana samo na arapskom jeziku, pokrenula je engleski servis 2006. godine – „Al-Jazeera English“.

Ima i TV-kanal za događaje uživo, „Al-Jazeera Mubasher“, i samo digitalni onlajn kanal „AJ+“ koji je namenjen mlađoj publici.

Kako je talas pobuna zahvatio Bliski istok i severnu Afriku 2011. godine, Al-Džazira je viđena kao ključni igrač u oblikovanju javnog mnenja, dajući vreme u emitovanju bez presedana opozicionim grupama, posebno islamističkom pokretu „Muslimanska braća“.

Televizija se tada našla pod pritiskom vlada širom regiona.

Kairo je, na primer, Al-Džaziru smatrao „glasnikom ‘Muslimanske braće’“, a egipatske vlasti su uhapsile tri novinara.

Susedi Katara, pre svega Saudijska Arabija, uveli su 2017. godine trogodišnju diplomatsku i ekonomsku blokadu toj zalivskoj monarhiji.

Osim što su zahtevali da Katar prekine veze sa „Muslimanskom braćom“ i Hamasom (Katar je domaćin političke kancelarije Hamasa), takođe su tražili zatvaranje Al-Džazire i svih njenih podružnica.

Medijska kuća je te pritiske opisala kao pokušaj da se „ućutka sloboda izražavanja“.

Katar je jedna od zemalja posrednica u ratu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Al-Džazira od 7. oktobra, kada je Hamas napao teritoriju Izraela i kidnapovao više stotina Izraelaca, neprekidno emituje izveštaje o posledicama izraelskih vojnih operacija na palestinskoj teritoriji.

Njene emisije bile su među najpraćenijima na Bliskom istoku usred široko rasprostranjenog razočaranja zapadnim medijima.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je optužio Al-Džaziru da je „propagandni organ Hamasa i da je aktivno učestvovala“ u krvavom napadu koji je 7. oktobra taj palestinski pokret izveo na jugu Izraela.

Redakcija Al-Džazire u Gazi je bombardovana, a dva njena dopisnika su ubijena. Izrael ih je opisao kao „terorističke agente“.

Šef biroa, Vael al-Dadu, ranjen je u decembru u napadu za koji je kriv Izrael, a pogionuo je i kamerman.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend