10. okt 2017.

Strazbur kaznio Norvešku zbog kršenja prava novinara na zaštitu izvora

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da je Norveška prekršila slobodu izražavanja kada je 2012. godine sud u ovoj zemlji kaznio novinarku Sesiliju Langum Beker jer nije želela da svedoči o svojim kontaktima sa poverljivim izvorom.

Foto: Flickr / radiowood

Sesilija Langum Beker pisala je 2007. za sajt DN.no o lošoj finansijskoj situaciji u jednoj norveškoj naftnoj kompaniji i u tekstu koristila izjave anonimnog izvora. Posle objavljivanja teksta, vrednost akcija kompanije je pala, a sagovornik iz teksta, koji je priznao da je bio izvor, optužen je da je iskoristio novinarku kako bi upravljao finansijskim tržištem.

Novinarka je odbila da svedoči u bilo kojoj fazi postupka protiv svog sagovornika, ali je sud naložio da o svojim kontaktima sa njim svedoči, nalazeći da ne postoji više skriveni izvor koji je dužna da štiti.

Sesilija Langum Beker odbila je zahtev suda da da dodatne informacije o svojoj komunikaciji sa optuženim pozivajući se na pravo na zaštitu izvora, a januara 2012. Apelacioni sud u Borgartingu joj je zbog toga naložio da plati kaznu u visini od 30.000 norveških kruna.

U presudi Evropskog suda navodi se da naredba novinaru da svedoči o svom izvoru nije opravdana, čak i kada se izvor sam prijavi policiji. Evropski sud je podsetio da pravo novinara na zaštitu izvora ne može automatski biti ukinuto zbog ponašanja izvora ili zbog toga što je izvor postao poznat javnosti.

Sud je odluku da su norveške vlasti prekršile član 10. (sloboda izražavanja) Evropske konvencije o ljudskim pravima doneo jednoglasno i potvrdio pravo novinarke da ne otkriva izvor.

Evropska federacija novinara (EFJ) i norveško udruženje novinara pozdravili su odluku Evropskog suda. Generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutjerez rekao je da ova presuda jača zaštitu novinarskih izvora, što je jedan od osnovnih uslova za slobodu medija.

„Pozivamo države da usvoje zakone sa ciljem da zaštite pravo novinara da zaštite svoje izvore, u skladu s međunarodnim standardima“, rekao je Gutjerez.


Izvor: EFJ/UNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend