15. jul 2022.

Sud suspendovao rad ruskog Sindikata novinara i medijskih radnika, OEBS zabrinut

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju za slobodu medija Tereza Ribeiro izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog odluke suda da suspenduje rad ruskog Sindikata novinara i medijskih radnika, kao i zbog zahteva tužilaštva da mu se zabrani rad.

Kako se navodi u saopštenju OEBS, Javno tužilaštvo u Moskvi pokrenulo je proces protiv tog sindikata i optužilo ga za „javno delovanje sa ciljem da diskredituje anžavovanje oružanih snaga“, a od suda je zatraženo njegovo raspuštanje.

Do okončanja procesa, sud u Moskvi je 4. jula suspendovao sve aktivnosti sindikata, a njegovi predstavnici nisu na propisan način obavešteni o nalazima inspekcije koja je prethodila zahtevu tužuilaštva, kao ni o detaljima optužnice.

„Profesionalne medijske organizacije, kakav je je Sindikat novinara i medijskih radnika, u Rusiji imaju važnu ulogu u zaštiti i jačanju prava i sloboda medijskih poslenika, kao i u podršci visokih standarda u novinarstvu. Na taj način oni daju suštinski doprinos promociji slobodnih, nezavisnih i pluralističkih medija“, navela je Ribeiro u pisanoj izjavi.

Sindikat novinara i medijskih radnika osnovali su nezavisni novinari 2016. godine i jedino je rusko medijsko udruženje koje je član Evropske federacije novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend