22. jun 2023.

Sud u Moskvi zadržao američkog novinara Gerškoviča u zatvoru do kraja avgusta

Sud u Moskvi odvacio je žalbu američkog novinara Volstrit džornala Evana Gerškoviča (Gershkovich) i podržao odluku prvostepenog suda kojom mu se određuje pritvor do kraja avgusta.

Američki državljanin Gerškovič (31) uhapšen je krajem marta dok je bio u Rusiji na novinarskom zadatku. Moskovski sud mu je prošlog meseca odredio zatvor do 30. avgusta, na šta su njegovi advokati uložili žalbu, koju je gradski sud u Moskvi danas odbacio.

Gerškovič je prisusustvovao ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, a nalazio se u staklenom kavezu za optužene.

Ročištu su prisustvovali i njegovi roditelji, kao i američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi. U obraćanju novinarima posle ročišta ambasadorka Trejsi je rekla da „Evan pokazuje izuzetnu snagu i izdržljivost u ovim vrlo teškim okolnostima“.

Gerškovič i njegov poslodavac negirali su da je on špijunirao u Rusiji. Američka vlada je saopštila da je on nepravedno pritvoren i tražila da se smesta oslobodi.

Njegovo hapšenje u Jekaterinburgu je uznemirilo novinare u Rusiji gde vlasti nisu dale detalje o dokazima koje imaju i kojima potkrepljuju optužbu o špijunaži.

Gerškovič se nalazi u moskovskom zatvoru Lefortovo ozloglašenom po teškim uslovima. Zvaničnicima američke ambasade bilo je dozvoljeno da ga posete jednom, ali su ruske vlasti odbile kasnije zahteve za posetu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je danas novinarima da Ministarstvo razmatra još jedan zahtev ambasade za posetu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend