18. jun 2024.

Odbačena žalba rusko-američke novinarke, ostaje u ruskom pritvoru

Ruski sud odbacio je danas žalbu novinarke sa dvojnim rusko-američkim državljanstvom, Alse Kurmaševe, i zadržao je u pritvoru do 5. avgusta, saopštila je za Frans pres njena redakcija, Radio Slobodna Evropa/Radio Liberti (RFE/RL).

Novinarka tog medija koji finansira Kongres SAD, uhapšena je 18. oktobra prošle godine jer se nije registrovala kao „strana agentkinja“ što je obaveza po ruskom zakonu za osobe ili entitete koji se finansiraju iz inostranstva. Kasnije je optužena i za „širenje lažnih informacija“ o ruskoj vojsci.

Kurmaševa (47) se žalila Vrhovnom sudu Tatarstana, ruske oblasti gde je pritvorena, zbog produženja pritvora do 5. avgtusta koji joj je izrečen u maju. Sud je danas odbacio njenu žalbu i potvrdio prethodnu odluku suda.

Pomenuta novinarka, koja je živela u Pragu sa suprugom i dve ćerke, mogla bi biti kažnjena sa najviše 10 godina zatvora, ako bude osuđena za dela koja joj se stavljaju na teret.

Kurmaševa je počela da radi za RSE/RL 1998. godine radi za njihov servis za tatarski i baškirski jezik i pokriva etničke manjine u Rusiji, koje žive posebno u Tatarstanu i Baškortostanu, oblasti Volge i Urala.

Ona je došla u Rusiju da poseti svoju bolesnu majku 20. maja 2023. ali nije mogla da se vrati nazad u Prag, pošto su joj američki i ruski pasoši zaplenjeni. Nekoliko meseci kasnije je i uhapšena.

Prema ruskim medijima optužba o širenju „lažnih informacija“ vezana je za njeno učešće u objavi knjige svedočenja Rusa koji se protive invaziji na Ukrajinu.

Vašington međutim optužuje Moskvu za neopravdana hapšenja američkih državljana, čiji je navodni cilj da bi mogli da ih razmene sa Rusima koji su uhapšeni na Zapadu.

Još jedan američki novinar koji je u pritvoru u Rusiji Evan Gerškovič, priveden je u martu 2023. godine, u vreme kada je izveštavao iz Rusije i od tada je u zatvoru u Moskvi pod optužbama za špijunažu, što on odbacuje. Početak suđenja zakazan mu je za 26. jun u Jekaterinburgu, na Uralu, a mogao bi da dobije 20 godina zatvora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend