13. apr 2023.

Rusija razmatra američki zahtjev za posjetu uhapšenom novinaru

Moskva je u srijedu objavila kako razmatra da li će odobriti zahtjev za posjetu predstavnika američke ambasade pritvorenom novinaru Evanu Gerškoviću (Evan Gershkovic), javlja RIA Novosti.

Novinar lista „Vol strit džurnal“ (Wall Street Journal) Evan Gerškovič zvanično je u Rusiji optužen za špijunažu. On je uhapšen u gradu Jekaterinburg na Uralu, pod optužbom za špijunažu, saopštila je 30. marta ruska Federalna služba sigurnosti (FSB).

Pitanje konzularnog pristupa pritvorenom novinaru Gerškoviču se razmatra i biće riješeno u dogledno vrijeme, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova 12. aprila.

SAD su 10. aprila saopštile da su ruske vlasti nezakonito pritvorile Gerškoviča. On je uhapšen u gradu Jekaterinburgu nakon što je navodno prikupljao povjerljive informacije za SAD o aktivnostima ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

„Povodom posjete predstavnika ambasade SAD u Moskvi Gerškoviču, obavještavamo vas da se to pitanje razmatra i da će biti riješeno u dogledno vrijeme u skladu sa konzularnom praksom i ruskim zakonodavstvom“, rekla je Zaharova.

Ona je navela da američka definicija „nezakonito priveden“ nije važna, i nazvala je medijsku hajku u američkim medijima oko ovog slučaja „licemjerjem“.

„Naglašavam da su svi pokušaji pritiska na ruske vlasti i sudove, insistiranje na ‘posebnom tretmanu’ za građane SAD koji su prekršili ruski zakon, besmisleni i bez perspektive. Vrijeme je da Vašington nauči da nećemo tolerisati miješanje u naše unutrašnje stvari i da ćemo djelovati isključivo u skladu sa našim nacionalnim interesima“, rekla je Zaharova.

Kako je 7. aprila navedeno u objavi ruskih novinskih agencija, koje je prenio AFP, Gerškovič, koji je ranije radio i za AFP, krivično se tereti na osnovu člana 276 ruskog Krivičnog zakona.

Gerškovič je kategorički odbacio optužbe nakon što je prošle sedmice uhapšen u Jekaterinburgu, 1.800 kilometara istočno od Moskve . Njemu su ruske vlasti do 29. maja odredile pritvor koji može da bude produžen do eventualnog suđenja.

Iz Gradskog suda u Moskvi su prethodno za RIA Novosti rekli da će taj sud 18. aprila razmotriti pritužbu zbog hapšenja.

Vlasti SAD zatražile su od Rusije da odmah puste novinara Gerškoviča, kao i američkog državljanina Pola Velana koji u Rusiji izdržava kaznu od 16 godina zatvora po presudi za špijunažu.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg 3. aprila je zatražio da se Gerškovič oslobodi i njegovo hapšenje ocenio kao vrlo zabrinjavajuće.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i njegov američki kolega i Entoni Blinken prethodno su telefonom razgovarali o tom slučaju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend