13. apr 2023.

Amerika i novinarstvo: Nacionalni javni radio NPR odlazi sa Tvitera, nakon što su obeleženi kao „medij koji finansira vlada“

Nacionalni javni radio (National Public Radio - NPR) saopštio je da se povlači sa Tvitera, zbog novih oznaka koje je ova društvena mreža uvela za medije.

Američka neprofitna medijska kuća ne slaže se sa odlukom Tvitera da ih označi kao „medij koji finansira vlada“.

NPR smatra da im to podriva kredibilitet, s obzirom na do američka vlada doprinosi njihovom budžetu sa manje od 1 odsto.

Elon Mask, vlasnik Tvitera, obećao je da će izmeniti oznaku BBC naloga.

U intervjuu za BBC njuz u utorak uveče, Mask je rekao da želi da oznake budu tačne i da održavaju istinu, ali nije pominjao NPR.

U saopštenju od srede, iz NPR-a su ocenili da Tviter „preduzima korake koji podrivaju kredibilitet, netačno ističući da nemamo uredničku nezavisnost“.

„Nećemo promovisati naše novinarstvo na platformama koje žele da potkopaju naš kredibilitet i dovedu našu uređivačku nezavisnost u pitanje“, navodi se u saopštenju.

NPR je prva velika medijska kuća u Americi koja odlazi sa Tvitera, gde imaju 8.8 miliona pratilaca.

Pozvali su čitaoce i pratioce da se pretplate na njuzleter i prate NPR na drugim društvenim mrežama.

Kako navode na sajtu, NPR je „nezavisna, neprofitna medijsku organizaciju“.

Radi na modelu mešovitog finansiranja, kroz korporativna sponzorstva, naknade koje plaćaju organizacije članice NPR-a i donacije.

Prethodno, BBC se pobunio protiv oznake „medij koji finansira vlada“, koju je Tviter uveo za @BBC nalog.

BBC radi u skladu sa Kraljevskom poveljom, usaglašenom sa vlastima Velike Britanije, u kojoj se navodi da korporacija „mora biti nezavisna“.

Program koji BBC emituje finansira se od naknade za TV licencu, koju plaćaju građani Velike Britanije, kao i kroz komercijalne prihode.

Mask, koji je kupio Tviter u oktobru, obećao je u utorak da će oznaka na BBC nalogu biti izmenjena.

„Želimo da [oznaka] bude što istinitija i tačnija, prilagodićemo je tako da bude jasno da se [BBC] finansira iz javnih sredstava“, rekao je Mask.

U javnosti, Tviter nije precizirao kako se odlučuje o dodeli oznake „medija koji finansira vlada“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend