29. mar 2021.

Telenor Srbija: Poginuo Petr Kelner, vlasnik telekomunikacione kompanije i najbogatiji Čeh

Češki milijarder Petr Kelner, poginuo je u udesu helikoptera na Aljasci, saopštila je njegova finansijska grupacija PPF, koja je vlasnik telekomunikacione kompanije Telenor u Srbiji.

Američke vlasti su saopštile da je najmanje pet ljudi poginulo, a jedna je povređena kada se srušio helikopter na Aljasci.

„Sa najdubljom tugom objavljujemo da je u helikopterskoj nesreći na planinama Aljaske u subotu 27. marta, osnivač i većinski vlasnik PPF grupe, gospodin Petr Kellner, tragično nastradao“, navedeno je u saopštenju PPF-a.

Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo objavila je da za sada nisu poznate okolnosti zbog kojih se helikopter srušio u subotu u 18.35 časova po lokalnom vremenu.

Petr Kelner je imao 56 godina.

Bio je vodeća poslovna figura postkomunističke Češke, a njegovo bogatstvo Forbs je procenio na 17,5 milijardi dolara.

Ko je bio Petr Kelner?

Petr Kelner je rođen u Češkoj Lipi 20. maja 1964. godine.

Karijeru je započeo kao producent 1989. godine, kao svršeni student Visoke ekonomske škole u Pragu.

Prvi posao mu je bio u čuvenom „Barandov“ kompleksu filmskih studija u Pragu. Oprobao se i kao glumac.

Osnovao je 1991. godine PPF grupu, kao investicionu kompaniju koja je s partnerima učestvovala u privatizaciji stotina državnih preduzeća.

Kompanija je kupila i kontrolni udeo u najvećem češkom osiguravajućem društvu tokom njegove privatizacije.

PPF je kasnije počeo da ulaže u osiguranje, telekomunikacije, medije, proizvodnju i druge privredne grane, šireći se uglavnom u Evropi, Aziji i SAD.

U telekomunikacioni biznis PPF je ušao 2013. godine, kupovinom češkog i slovačkog Telekoma 02 od španske Telefonike.

Ovaj investicioni fond je 2018. godine postao vlasnik svih Telenorovih telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope, među kojima je i Telenor Srbija.

Kelnerov investicioni fond sa sedištem u Amsterdamu posluje širom sveta, a kompanije u njegovom portfoliju zapošljavaju više od 150.000 ljudi.

Fond posluje u više od 20 zemalja sveta, među kojima su Rusija, SAD, Kina, Indija, Vijetnam, Indonezija, kao i region centralne i istočne Evrope.

Njegova sredstva plasiraju se u različite sektore uključujući bankarstvo, finansijske usluge, telekomunikacije, nekretnine, rudarstvo, ali i oblast napredne biotehnologije.

Njujork Tajms je objavio da je Kelner prvo bogatstvo stekao devedesetih godina, nakon osnivanja investicionog fonda, kojim je kupio kontrolni udeo u najvećoj osiguravajućoj kompaniji u zemlji.

List dodaje da je u oktobru kupio veliku evropsku mrežu za emitovanje, „Central Juropian Medij Enterprajzis“ (Central European Media Enterprise), za 1,1 milijardu dolara, što je izazvalo zabrinutost u Češkoj da bi ta mreža mogla da izgubi nezavisnost.

Bio je oženjen i imao četvoro dece, navodi se na sajtu njegove kompanije.

Sa suprugom Renatom vodio je i Fondaciju porodice Kelner koja stipendira studente koji nisu u prilici da finansiraju studije.

Optužbe o „gušenju medijskih sloboda“

Kelner je u nekoliko zemanja bio optuživan da preko kompanija koje kontroliše „učestvuje u gušenju slobode medija“. između ostalog i u Srbiji nedavno.

Kada je Kelner preuzeo CME, vlasnika češke privatne televizije Nova, kao i više od 30 TV stanica sa više od 45 miliona gledalaca u istočnoj Evropi, mediji u toj zemlji su izrazili bojazan da će .

Kelner je i u Sloveniji bio označen kao neko ko guši slobodu medija kada je preuzeo najgledaniju televiziju sa nacionalnom frekvencijom Pop TV, koju premijer Janez Janša naziva najjačom opozicionom strankom.

U Sloveniji su novinarska udruženja optužila Kelnera za zaveru sa Janšom protiv novinara POP TV, najvećeg kritičara slovenačkog premijera.

Nedavno je Junajted Medija Grupa (United Media Group), pod čijim okriljima posluju Televizija N1 i Nova, optužila Telenor u Srbiji da saradljom sa najvećčim telekomunikacionim operatorom Telekomom Srbija, pokušava da „smanji udeo kompanije SBB i uguši medije koji nisu pod kontrolom vlasti u Srbiji“.

Takve optužbe Kelnerova grupa označila je kao klevete.

Telenor doo je 5. februara 2021. godine Višem sudu u Beogradu podneo tužbu za naknadu štete protiv odgovornih u Televiziji N1 i Adrije njuz doo iz Beograda, zbog negativne medijske kampanje protiv Telenora u vezi sa planiranom saradnjom Telekoma i Telenora.

Telenor je zatražio odštetu od skoro milion evra, a potom je podneo još jednu tužbu protiv predstavnika Junajted medije, njenog kablovskog operatora SBB i Adrija njuz.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend