29. jan 2021.

Vlasnik Telenora u Srbiji optužen za gušenje slobode medija u još nekim zemljama

Grupacija PPF najbogatijeg Čeha, Petra Kelnera, odbacila je navode da planovi njenog Telenora u Srbiji za saradnju sa srpskim Telekomom imaju za cilj gušenje slobode medija u Srbiji, a takve optužbe Kelnerova grupa označila je kao klevete. Ipak, Srbija nije prva zemlja u kojoj je najbogatiji Čeh optužen da preko svojih kompanija učestvuje u gušenju slobode medija. Isto se dogodilo i prošle godine kada je Kelner preuzeo CME, vlasnika češke privatne televizije Nova, kao i više od 30 TV stanica sa preko 45 miliona gledalaca u istočnoj Evropi. U Sloveniji su novinarska udruženja optužila Kelnera za zaveru sa premijerom Janezom Janšom protiv novinara POP TV, najvećeg kritičara Janše, a koji je kupio Petr Kelner.

Češki mediji detaljno izveštavaju o optužbama u Srbiji da plan saradnje Telenora u vlasništvu oligarha Petra Kelnera i Telekoma kao srpske državne kompanije u stvari ima za cilj da smanji udeo kompanije SBB i uguši medije koji nisu pod kontrolom vlasti u Srbiji. U tekstovima naglašavaju da nije prvi put da se vlasnik PPF-a suočava sa takvim optužbama i da je isto bilo kada je preuzimao Novu TV u Češkoj.

„Zato su prošle godine Evropska federacija novinara, Međunarodni medijski institut, Reporteri bez granica, Evropski centar za slobodu štampe pisali otvoreno pismo u kome su tražili da se on javno obaveže da će poštovati slobodu govora i nezavisnost redakcija u medijima. A njihovu bojazan je izazvala izjava jednog od direktora u PPF-u Vladimira Mlinarža da onaj ko kupi imovinu, uključujući tu i medije i plati veliki novac, ima pravo da time i slobodno raspolaže“, navodi Daša Pavlović, dopisnica agencije Beta iz Praga.

N1 je pisao i Telenor Grupi u Norveškoj sa pitanjem da li je za njih sporno što se ime te grupe koristi u poslovima udruživanja protiv konkurencije na tržištu. Kelner je 2018. preuzeo više Telenorovih mobilnih mreža u istočnoj Evropi, među njima i srpski Telenor, ali je zadržao pravo da koristi ime do sredine ove godine.

„Međunarodne novinarske organizacije upozorile su na jednu važnu stvar – da region u kome se sada kreće PPF i Kelner kao što je Srbija, da su tu nezavisni mediji pod pojačanim pritiskom“, navodi Daša Pavlović.

Ne samo u Češkoj i Srbiji, Kelner je i u Sloveniji označen kao neko ko guši slobodu medija nakon što je preuzeo najgledaniju televiziju sa nacionalnom frekvencijom Pop TV, koju premijer Janez Janša naziva najjačom opozicionom strankom.

„Prošle godine, 3. decembra, Kelner je u tajnosti doputovao na sastanak sa Janšom. Obe strane su učinile sve da sastanak ostane tajna. U Janšinom kabinetu su potvrdili sastanak tek kada smo ga mi razotkrili. Mi mislimo, to je naša spekulacija, da je Janša ponudio nešto Kellneru u telekomunikacijama, infrastrukturi, a da zauzvrat dobije Pop TV. Janša je to već radio“, navodi Primož Cirman, slovenački novinar.

U Sloveniji naglašavaju bliske odnose premijera Janše i predsednika Vučića i pretpostavljaju da je češki milijarder deo nastojanja u obe zemlje bivše Jugoslavije da se svi mediji stave pod kontrolu.

„Da su se oni kao neki populisti ovog dela Evrope povezali i imaju iste stavove. Prema Briselu. Sve što će se događati u Sloveniji, ja mislim da treba posmatrati kroz prizmu toga šta će se dešavati u Srbiji“, dodaje Cirman.

Poslovanje sa populističkim ili nedomokratskim režimima nije strano češkom biznismenu. Kelner je u Kini razvio kompaniju Home Credit i navodno je bio uključen u kampanju ulepšavanja imidža Kine u Češkoj. Posluje i u Rusiji gde ima odlične veze.

Na 68. mestu na Forbsovoj listi sa 15 milijardi dolara imovine, najtajanstveniji je od svih čeških tajkuna. Bogatstvo je počeo da stiče 1991. u vreme „divljeg istoka“ kada su se delile besplatne akcije za koje većina Čeha odraslih u socijalizmu nije razumela da će doneti ogromno bogatstvo. Koristeći veze sa premijerom Vaslavom Klausom, otkupio je brojne kompanije među kojima i Češku poštu i Osiguravajući zavod.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend