27. dec 2022.

Tik Tok špijunirao novinare u Americi

ByteDance, matična kompanija Tik Toka, potvrdila je da su koristili ovu platformu kako bi pratili lokacije novinara Forbesa koji su pisali o njima.

Kako navodi Forbes, Tik Tok je imao nepropisan pristup njihovim IP adresama i korisničkim podacima u pokušaju da utvrde jesu li novinari bili na istim lokacijama kao i ByteDance zaposlenici.

Prema podacima koje su pregledali u Forbesu, ByteDance je, u sklopu kampanje tajnog nadzora, pratio više njihovih novinara kako bi otkrili izvor curenja informacija unutar Tik Toka nakon niza priča koje razotkrivaju stalne veze sa Kinom.

Kao rezultat istrage o taktici nadzora, ByteDance je otpustio Chrisa Lepitaka, glavnog internog revizora, a izvršni direktor Song Ye sa sjedištem u Kini dao je ostavku. Song Ye je bio odgovoran za Lepitaka, a on sam je direktno odgovarao izvršnom direktoru ByteDancea Rubo Liangu.

„Bio sam duboko razočaran kad sam informisan o situaciji… i siguran sam da se i vi osjećate isto“, napisao je Liang u mailu koji je podijeljen sa Forbesom. On je također rekao kako će povjerenje javnosti biti „značajno urušeno lošim ponašanjem nekoliko pojedinaca.“

Glavni savjetnik Tik Toka Erich Anderesen napisao je u mailu da je uobičajena praksa za kompanije da imaju „grupu za internu reviziju ovlaštenu za istraživanje kršenja kodeksa ponašanja.“

„Međutim, u ovom slučaju pojedinci su zloupotrijebili svoje ovlasti kako bi dobili pristup korisničkim podacima TikToka.“

Forbes je prvi put u oktobru pisao o taktici nadzora koju je nadledao kineski tim ByteDance-a.

Tik Tok je 2021. godine postao najposjećenija web stranica na svijetu. No, kinesko vlasništvo kompanije izazvalo je zabrinutost oko pristupa kompanije ličnim podacima miliona građana Sjedinjenih Država.

Američki zastupnici su početkom sedmice predstavili prijedlog da se državnim službenicima zabrani korištenje Tok Toka na vladinim uređajima. Iako se ne očekuje da će nova federalna zabrana značajno uticati na oko 130 miliona korisnika TikToka u SAD-u, stručnjaci kažu da bi moglo uticati na oglašivače.

TikTok je u saopštenju rekao da je „razočaran što je Kongres odlučio zabraniti TikTok na vladinim uređajima.“

Napori da se aplikacija zabrani pojačali su se posljednjih sedmica nakon što je direktor američkog FBI-a Christopher Wray ranije rekao da ona predstavlja rizike za nacionalnu sigurnost, označavajući prijetnju da bi kineska vlada mogla iskoristiti aplikaciju za utjecaj na korisnike ili kontrolu njihovih uređaja.

U ponedjeljak su državne agencije u Louisiani i Zapadnoj Virginiji postale posljednje u nizu koje su zabranile korištenje TikToka na vladinim uređajima zbog zabrinutosti da bi ga Kina mogla koristiti za praćenje Amerikanaca i cenzuriranje sadržaja.

Otprilike 19 od 50 američkih saveznih država sada je barem djelomično blokiralo pristup TikToku na vladinim računalima. Većina ograničenja dogodila se u posljednje dvije sedmice.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend