27. dec 2022.

Koliko dugo samovolja Olivere Zekić može da odloži dodelu pete frekvencije?

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić izjavila je sinoć da “neće da može” da REM izda dozvolu za petu nacionalnu frekvenciju, zbog tužbe koju je protiv ovog tela podnela TV Nova S.

Snimak ekrana, Prva.rs

Međutim, sagovornici Danasa ukazuju da spor koji se vodi pred Upravnim sudom nije prepreka za dodeljivanje frekvencije te da je reč o samovolji predsednice Saveta REM-a. S obzirom na to da taj spor može da traje i do nekoliko godina, pitanje je kada će frekvencija uopšte biti dodeljena.

Podsetimo, Zekić je rekla da peta frekvencija još nije dodeljena jer je jedna od televizija koje su konkurisale, Nova S, podnela tužbu.

„Nas je Nova S tužila zbog, po njima, produžetka roka za izdavanje dozvole za nacionalnu frekvenciju“, rekla je ona dodajući da dok je sa jednom od televizija koje su konkurisale u sudskom sporu „neće da može“ da REM izda dozvolu za nacionalnu frekvenciju.

Advokat United Media Miloš Stojković ukazuje za Danas da se radi o tzv. tužbi zbog ćutanja uprave, koja se podiže u situaciji kada nadležni organ ne donese odluku po zahtevu stranke u propisanom roku. Prema njegovim rečima, ta tužba nije zakonska prepreka za donošenje odluke REM-a.

Na pitanje kako onda objašnjava reakciju Olivere Zekić, kaže da je uopšte ne razume.

– Reakciju uopšte ne razumem, jer se radi o uobičajenom pravnom sredstvu koje se koristi kada nadležni organ – u ovom slučaju regulator ne odluči u propisanom roku – ističe Stojković.

Upitan koliko upravni spor može da traje, kaže da se to ne može predvideti.

Inače, upravni sporovi u proseku traju po nekoliko godina. S obzirom da predsednica Saveta REM-a zakazuje sednice na kojima ovo telo donosi odluke, jasno je da isključivo od njene volje zavisi kada će peta frekvencija uopšte biti dodeljena.

Članica Saveta REM-a Judita Popović takođe ističe da upravni spor nije prepreka za dodelu frekvencije.

– Ali, da nije te tužbe, bio bi neki drugi razlog – navodi Popović za Danas.

Advokat Nikola Lakić kaže za Danas da najava da je nemoguće odlučiti o dodeli pete frenkvencije zbog tužbe Nove S jeste samovolja Olivere Zekić, a ne poštovanje zakona.

– Svedoci smo da je REM institucija koja u dužem vremenskom trajanju ne poštuje zakone i da njih niti obavezuju zakoni, niti odluke sudova već isključivo želja Aleksandra Vučića. Olivera Zekić kao i pojedini članovi REM-a ne žele Novoj S da dodele nacionalnu frekvenciju i pored činjenice da ispunjavaju sve uslove i zato traže razlog kako bi Nova S bila odbijena – smatra Lakić.

Podsetimo, Nova S tužila je Upravnom sudu Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zbog nedonošenja odluke po pitanju izdavanja dozvole za frekvenciju u zakonskom roku.

U tužbi se ističe da je Nova S, u svojstvu podnosioca prijave na Javni konkurs za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge televizijskog emitovanja putem terestrickog digitalnog prenosa za područje cele Republike Srbije, obratio REM sa zahtevom za izdavanje dozvole, popunjavanjem prijave za konkusrs i dostavljanjem prateće dokumentacije, a sve u skladu sa relevantnim odredbama Zakona o elektronskim medijima

U tužbi se, između ostalog, navodi da je rok od 30 dana za donošenje odluke na Javnorn konkursu istekao 04.12.2022. godine, ali s obzirom da je poslednji dan roka padao u dan kojije neradan za tuženi organ, rok je pomeren za još jedan dan, što znači da je konačno istekao 5. decembra.

Međutim, Olivera Zekić je negirala da ikakvi rokovi uopšte postoje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend