01. sep 2017.

Tramp želi da zastraši novinare

Napadi na medije američkog predsednika Donalda Trampa deo su globalnog trenda neprijateljstva prema slobodi govora i oni štete javnim interesima SAD, rekao je Dejvid Kej, specijalni izvestilac UN o slobodi izražavanja.

Trampovi napadi, kao što je onaj od 17. februara s Tvitera gde je naveo listu glasila koje smatra “neprijateljem američkog naroda”, objasnio je Kej, nisu bez svrhe. “On njima želi da postigne jasne ciljeve – da zastraši novinare da oni ne objavljuju izvesnu vrstu novinskih sadržaja ili da pojasni svojim omiljenim glasilima kakve on vesti želi ili da usadi crv sumnje u vezi s vestima, kao što je istraga u vezi s Rusijom koju vodi Robert Miler, rekao je stručnjak UN za ljudska prava.

Predsednikovi napadi takođe služe da se ućutka kritika na račun njegove politike i da se potkopa pravo građana da znaju šta Vlada radi s njihovim novcem od poreza, naglasio je Kej. “Glavna žrtva Trampove kampanje protiv nezavisnih glasila jeste američka javnost. On to možda smatra korisnim u političkom smislu, ali to je pogrešno i tako se rizikuje da se suštinskoj vrednosti nanese dugoročna šteta”, rekao je Kej.

Kej je dao svoju analizu Trampovih napada na medije dva dana pošto je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein postavio pitanje da li su Trampove zamerke ekvivalent podsticanju napada na novinare. “Izjave predsednika Trampa su zapravo nepromišljene, ali su dosledne problematičnom trendu neprijateljstva prema otvorenim i poštenim vlastima. A nažalost, iz globalne perspektive gledano to je deo opšteg trenda neprijateljstva prema slobodi izražavanja”, rekao je stručnjak za ljudska prava.

Sloboda štampe postoji da bi javnost imala ispravne informacije, naglasio je Kej, aludirajući na konferenciju za novinare od 4. avgusta, piše Rojters, na kojoj je državni tužilac Džef Sešns rekao da “kultura curenja (informacija) mora da prestane”. Sešns nije hteo samo da odvrati izvore od odavanja informacija, već i da “liši javnost saznanja o administraciji od najvišeg javnog interesa”, primetio je Kej i dodao da je Tramp “redovni nabavljač” lažnih vesti, koje definiše kao “namerno pogrešno predstavljene informacije javnosti”, a njegova administracija se ponaša kao da nešto krije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend