04. feb 2022.

Tržište u padu nakon što su dionice Mete pale za 25 posto

Američke dionice pale su u četvrtak nakon što što su dionice kompanije Meta, ranije poznate kao Facebook, pale za 25 posto.

Unsplash

Sva tri indeksa berze trgovala su u padu, Nasdaq je pao za 2,6 posto, S&P 500 za 1,7 posto, dok je Dow prošao malo bolje i zabilježio pad od 0,9 posto.

Kasno u srijedu iz Mete su izvijestili o rijetkom padu u dobiti, potaknutom potrošnjom na svoju viziju takozvanog metaverzuma. Dionice kompanije pale su u trgovanju nakon radnog vremena i nastavile u četvrtak. Do sredine jutra dionice su pale za 25 posto.

Kako navodi CNN, ovo bi mogao biti najgori dan za Facebookove dionice od kada su krenuli sa javnim trgovanjem 2012. godine.

Prema procjenama ovaj pad u dionicama bi mogao dovesti do gubitka oko 200 milijardi u tržišnoj vrijednosti Mete.

Dionice drugih platformi za društvene mreže su također u padu. Dionica Twittera pala je za pet posto, dok je Snapchat pao za 20 posto. Amazon je u padu za 6,8 posto.

Najveći pad i bilježe dionice tehnoloških i komunikacijskih kompanija. Ovi sektori su bili iza većeg dijela nestabilnosti na tržištima od početka godine, jer ulagači prebacuju novac u očekivanju rasta kamatnih stopa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend