21. apr 2023.

Tviter ukinuo besplatne plave oznake i prestao sa obeležavanjem medija

Društvena mreža "Tviter" jutros je uklonila plave oznake sa naloga koji ih ne plaćaju, a uklonjene su i oznake sa naloga medijskih organizacija.

Na mnogim profilima društvene mreže Tviter od jutros se ne mogu videti plave oznake, pošto je njihovo besplatno korišćenje ukinuto.

Ranije je Tviter za dobijanje plave oznake, koja je dosad bila dokaz autentičnosti naloga, uveo mesečnu naknadu, a sada je svim korisnicima koji su je dobili besplatno na osnovu ranijih pravila oznaka uklonjena.

Vlasnik Tvitera Ilon Mask objavio je da lično plaća plavu oznaku glumcu Vilijamu Šatneru, košaršaku Lebronu Džejmsu i novinaru Stivenu Kingu.

Osim plave oznake, Tviter je prestao sa označavanjem medija. Mnogi mediji koji su prethodnih godina dobijali etikete povukli su se sa te društvene mreže. Iz Tvitera zasad nisu saopštili zbog čega su uklonili oznake, a stranici na kojoj je objašnjeno šta oznake znače više se ne može pristupiti.

Zbog oznake „medij koji finansira vlada“, sa Tvitera su se povukli američki NPR i kanadska televizija Si-Bi-Es, a povukao se i Švedski radio (Sveriges Radio) koji je dobio oznaku „medij koji se javno finansira“.

Nakon intervjua sa Ilonom Maskom, britanski javni servis Bi-Bi-Si je, umesto oznake „medij koji finansira vlada“ dobio oznaku „medij koji se javno finansira“, nakon čega nije prestao sa objavljivanjem sadržaja.

U Srbiji su 2021. godine mnogi mediji, među kojima i javni servisi Radio-televizija Srbije Radio-televizija Vojvodine, dobili oznaku „medij koji sarađuje sa vladom Srbije“, zbog čega je RTS suspendovao objavljivanje sadržaja na Tviteru do uklanjanja etikete.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend