07. nov 2019.

U Španiji osuda plakata na kojima su katalonski novinari nazvani „teroristima“

Plakati izlepljeni u Barseloni na kojima autori katalonske novinare nazivaju "teroristima", oštro su osuđeni u Španiji, a osudi se priključio i šef vlade Pedro Sančes.

Plakati, s tekstom na katalonskom, usmereni su protiv šest novinara, od kojih dva rade za državnu TV, „ubice u službi vlasti“ i „informativni teroristi koji opslužuju Ibeks“- berzanski indeks velikih španskih kompanija, a na plakatima je i poziv da „ostanu u Madridu“.

Šef Vlade, Sančes, izjavio je da „snažno osuđuje te pretnje“ i da „podržava katalonske novinare koji su meta“.

Lider desničarske opozicije Pablo Kasado osudio je „nepodnošljivo zastrašivanje“.

U zajedničkoj izjavi, Savez novinarskih udruženja Španije i Madridsko udruženje za štampu izrazili su oštru osudu i ukazali da „tolikog nasilja i neprijateljstva prema štampi nikada do danas nije bilo u Kataloniji“.

Plakati su se pojavili u vreme napetosti u Kataloniji posle sudskog kažnjavanja 14. oktobra lidera pokreta za nezavisnost teškim zatvorskim kaznama zbog pokušaja otcepljenja od Španije 2017. godine.

Te presude su izazvale demonstracije, od kojih su neke prerasle u nasilne sukobe s policijom.

Tokom tih dogadjaja separatistički aktivisti i demonstranti su španske novinare sprečavali da rade i dovikivali im da su „manipulatori španske štampe“.

S druge strane, novinari bliski pokretu za nezavisnost Katalonije su bili žrtve agresije tokom manifestacija za jedinstvo Španije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend