10. mar 2018.

U Turskoj 25 novinara osuđeno na zatvor zbog neuspelog puča

Turski sud osudio je 25 novinara na zatvorske kazne do sedam i po godina na kraju jednog od brojnih suđenja vezanih za neuspeli puč iz jula 2016. godine, javila je novinska agencija Dogan.

Većina osuđenih je sarađivala sa medijima bliskim propovedniku Fetulahu Gulenu koga Ankara optužuje da je organizovao propali puč, mada svi oni negiraju bilo kakvu umešanost u pokušaj svrgavanja vlade.

Među osuđenima su pevač i novinar Atila Tas, osuđen na više od tri godine zatvora i novinar Murat Askoj, osuđen na više od dve godine.

Njih dvojica će ostati na uslovnoj slobodi dok se ne sprovede žalbeni postupak. Oni su proglašeni krivim da su pomagali terorističkoj organizaciji, ali da nisu bili njeni članovi, prenela je agencija Dogan.

Ankara smatra Gulenov pokret terorističkim. Gulen koji živi u SAD negirao je da je imao bilo kakvu ulogu u pokušaju puča.

Tas i Askoj pušteni su na uslovnu slobodu krajem oktobra prošle godine posle provedenih 400 dana u zatvoru.

Njima se sudilo sa još 27 optuženih. Trinaest optuženih, među koijima i bivša urednica pro-Gulenovog lista Zaman, Hanim Busra Erda osuđeni su na šest godina i tri meseca zatvora zbog pripadnosti terorističkoj ordinaciji. Njih deset je osuđeno na sedam i po godina zatvora za istu optužbu.

Predmeti troje optuženih su izdvojeni, a poslednji optuženi je oslobođen.

Odbačene su optužbe za „pokušaj rušenja ustavnog poretka“ i „pokušaj rušenja vlade“, koje su bile podignute protiv Tasa i Aksoja.

Turska se redovno kritikuje zbog velikih čistki koje je pokrenula posle pokušaja puča, više od 50.000 ljudi je uhapšeno i više od 140.000 otpušteno ili suspendovano.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend