17. mar 2018.

Tužilaštvo tražilo duge kazne za novinare Džumhurijeta

Tursko tužilaštvo zatražilo je kazne od sedam i po do 15 godina zatvora za 13 novinara lista Džumhurijet kojima se sudi zbog "terorističkih aktivnosti".

Tužilac je tražio zatvorske kazne zbog „pomaganja terorističkoj organizaciji pri čemu nisu bili njeni članovi“ za optužene među kojima su vlasnik Džumhurijeta Akin Atalaj, glavni urednik Murat Sabundžu, istraživački novinar Ahmet Sik, kolumnista Kadri Girsel i karikaturista Musa Kart.

Džumhurijet nije preneo kolike kazne su zatražene za još četiri saradnika lista kojima se sudi u istom procesu, preneli su i taj list i agencija Anadolija.

Proces novinarima je izazvao zabrinutost branilaca slobode štampe koji osuđuju povećani pritisak na medije u Turskoj pod vođstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, posebno posle neuspelog puča u julu 2016.

Novinari Džumhurijeta su optuženi za pomaganje tri grupe koje Ankara smatra terorističkim – Radničke partije Kurdistana, ekstremno leve organizacije DHKP-C i pokreta propovednika Fetulaha Gulena, kog vlasti smatraju inspiratorom puča.

Džumhurijet, veliki protivnik Erdogana, odbacio je sve optužbe i ocenio da vlast želi da ućutka poslednje ostatke nezavisnih medija u Turskoj.

Turska se nalaza na 155. od 180 mesta na rang listi slobode medija Reportera bez granica.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend