18. apr 2022.

U Ukrajini otvoreni centri solidarnosti za novinare

Centri solidarnosti koje je pokrenula Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU), uz potporu Međunarodne i europske federacije novinara (IFJ-EFJ) i Nezavisnog medijskog sindikata Ukrajine (IMTUU), imaju za cilj pomoći novinarima da neometano rade svoj posao, priopćili su iz EFJ-a.

Centri su otvoreni u Lavovu, Ivano-Frankivsku i Černovcima, koji su ujedno i sjedišta regionalnih organizacija NUJU. Centri su otvoreni i na raspolaganju svim novinarima koji djeluju u Ukrajini. Mogu se koristiti kao redakcije, ali će se koristiti i za obuku novinara. U slučaju nužde, novinarima evakuiranim s područja aktivnih sukoba biti  će pružena pravovremena materijalna i financijska pomoć.

-U ovim teškim danima svi novinari se udružuju kako bi pomogli jedni drugima, kazao je predsjednik NUJU-a Sergiy Tomilenko te dodao kako su se međunarodni partneri mobilizirali za pružanje praktične pomoći medijskim djelatnicima. – Centri novinarske solidarnosti konkretan su izraz međunarodne potpore novinarima na djelu u Ukrajini, kazao je Tomilenko.

-Međunarodna solidarnost s novinarima koji rade pod bombardiranjem u Ukrajini ključna je za nastavak pravodobnog i istinitog  informiranja o razornim posljedicama ruske invazije, rekao je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger te dodao kako novinari prednjače u razotkrivanju stvarnih posljedica ovog barbarskog rata na Ukrajinu.

Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik EFJ-a, zahvalio se sindikatima i udrugama novinara koji su se velikodušno odazvali pozivu IFJ-a i EFJ-a za donacije za njihovu solidarnost.  – Zahvaljujući ovom financijskom doprinosu, u mogućnosti smo podržati mrežu centara solidarnosti koji su ključni za osiguravanje da svjetska javnost bude kvalitetno i istinito informirana.

U pismu poslanom NUJU-u, Audrey Azoulay, glavna ravnateljica Unesco-a, navela je  da su od međunarodne zajednice potrebne daljnje akcije kako bi se učinkovito zadovoljile hitne potrebe novinara na terenu i građana općenito.  – Kao odgovor, nastavit ćemo pružati konkretnu podršku novinarima koji izvještavaju o ratu, u Ukrajini i diljem regije, istaknula je.

Više možete pogledati i pročitati na EFJ 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend