29. jun 2017.

UAE insistira na zatvaranju Al Džazire

Sloboda govora ima drugačija ograničenja na različitim mestima, poručuju Emirati

Zemlje Persijskog zaliva koje zahtevaju da Katar okonča svoju slobodoumnu spoljnu politiku i navodnu podršku terorizmu najavile su da razmatraju mogućnost uvođenja dodatnog ekonomskog pritiska na ovu malu zemlju, kao što je ograničavanje trgovinskih veza državama koje su nastavile da trguju sa Dohom – prenosi Gardijan.

Ovo upozorenje, kao najskorija eskalacija u tronedeljnoj raspravi, došlo je od Omara Gobaša, ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Moskvi. Govoreći za britanski list, on je rekao da je koalicija (arapskih zemalja) voljna da se podvrgne istom posmatračkom režimu Zapada kao i Katar, „kako bi se osiguralo da ključne figure ne finansiraju privatno terorizam“. UAE, Saudijska Arabija, Egipat i Bahrein nametnuli su ekonomski i diplomatski embargo Kataru, tvrdeći da je porodica koja vlada u ovoj zemlji godinama štitila teroriste i finansirala ekstremizam. Oni su naveli 13 zahteva koje Katar treba da ispuni do naredne nedelje ili će se suočiti sa, još neodređenim, posledicama. Među zahtevima se nalazi presecanje veza sa Muslimanskim bratstvom, zatvaranje televizije Al Džazira i snižavanje odnosa sa Iranom.

Sjedinjene Države i većina evropskih zemalja su pokušavale da nagovore obe strane da razgovaraju kako bi se smanjile napetosti, u strahu da će, ukoliko se ovaj spor nastavi na neodređeno vreme, Katar biti prisiljen da se okrene ka Iranu – zemlji koja čini najviše da ublaži uticaj embarga tako što šalje zalihe hrane u Dohu.

Gobaš je rekao da isključivanje Katara iz Zalivskog saveta za saradnju – što je često pominjano kao mogućnost – nisu jedine sankcije na raspolaganju. On je dodao: „Njihova pozicija danas u svakom slučaju nije u skladu sa tim da budu član saveta, zato što je to zajednička bezbednosna i organizacija za odbranu. Postoje i određene ekonomske sankcije koje možemo da preduzmemo i koje se trenutno razmatraju“. Gobaš je najavio da je jedna od mogućnosti to da arapske zemlje postave svojim trgovinskim partnerima uslov da biraju da li će da sarađuju sa njima ili sa Katarom. „Ako Katar ne prihvati naše zahteve, reći ćemo mu – doviđenja, ne trebaš nam više“, zaključio je Gobaš.

Katarski zvaničnici su u sredu rekli da je odbijanje koalicije predvođene Saudijskom Arabijom da pregovara neprihvatljivo. „To je u suprotnosti sa principima kojima se rukovode međunarodni odnosi, zato što ne možete samo da iznesete listu zahteva i onda da odbijete da pregovarate“, rekao je katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani u Vašingtonu, gde je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

Gobaš insistira na tome da UAE sa svojim saveznicima pokušavaju da otvore novo poglavlje na Bliskom istoku. „Da, mi Kataru postavljamo zahteve, ali veoma je važno da se shvati da iste standarde postavljamo i samima sebi. Zato, ako tražimo praćenje finansijskih transakcija Katara i moguće finansiranje terorizma, to znači da smo i mi otvoreni za istu ideju i to nije maltretiranje već je postavljanje viših standarda za ceo region“, rekao je Gobaš. On je dodao da oni „nemaju šta da kriju“ i da se Zapad već duže vremena žali na nedostatak finansijske transparentnosti u regionu.

„Može doći do toga da iznesemo dodatne zahteve, ali zato nećemo uplitati vojnu silu. To nije način na koji posmatramo stvari“, naglasio je Gobaš. On je rekao da je svestan toga da postoji rizik da Katar bude prinuđen na bliskije odnose sa Iranom. „Tražimo od Katara da napravi izbor i shvatamo da postoji mogućnost da oni odaberu Iran, kao i da budu voljni da prihvate posledice toga“, kaže Gobaš. Upitan da li je zatvaranje Al Džazire razuman zahtev, on je rekao: „Tu se ne radi o slobodi štampe. Ono o čemu govorimo je odgovornost u govoru. Sloboda govora ima drugačija ograničenja na različitim mestima. Govor u našem delu sveta ima određeni kontekst, a taj kontekst može začas da se preokrene iz mirnog u nasilni samo zbog reči koje su izgovorene“, zaključio je Gobaš.


Autor: D. J.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend