11. maj 2022.

Ubijena novinarka Al-Džazire bila je državljanka SAD, ambasador traži pomnu istragu

Novinarka Al-Džazire Širin Abu Akleh ubijena danas dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, bila je državljanka SAD, rekao je američki ambasador u Izraelu Tom Najds.

Ambasador je na Tviteru objavio da je ožalošćen zbog smrti američke i palestinske novinarke i da traži „pomnu istragu okolnosti njene smrti i ranjavanja najmanje jednog drugog novinara danas u Dženinu“.

Delegacija Evropske unije zadužena za palestinske teritorije pozvala je na nezavisnu istragu incidenta kako bi se krivci izveli pred lice pravde.

Portparol ambasade SAD u Jerusalimu je rekao da je Abu Akleh pisala o dogadjajima na Bliskom istoku i šire više od dve decenije i da su je duboko poštovali Palestinci i drugi ljudi širom sveta.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je navelo da je 51-godišnja novinarka pogodjena u glavu bojevim metkom, a da je još jedan novinar Ali Samodi ranjen metkom u ledja i da je u stabilnom stanju.

Vojska je saopštila da je dejstvovala u izbegličkom logoru Dženin i nekoliko drugih područja na Zapadnoj obali da uhvati „osumnjičene teroriste“.

Tokom racije ekstremisti su otvorili vatru na izraelske snage i bacali eksploziv na njih, a vojnici su uzvratili vatrom.

Kako je ranije saopšteno, ispituje se mogućnsot da su novinare pogodili naoružani Palestinci.

Portparol izraelske vojske Ran Kohav izjavio je za vojni servis Kan da je Palestincima predložena brza zajednička istraga i da će Izrael preuzeti odgovornost ako su izraelske snage zaista ubile novinarku, ali da „se čini da to nije slučaj“.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je rekao da smatra izraelske snage „u potpunosti odgovornim“ za smrt Abu Akleh.

Premijer Izrala Naftali Benet je izjavio da je Abas neosnovano optužio Izrael za smrt novinarke u Dženinu, te da je prelimirna istraga pokazala da je ona ubijena palestinskom vatrom, preneli su izraelski mediji.

Specijalni koordinator za Bliski istok UN Tor Venesland je osudio ubistvo novinarke i na Tviteru izrazio „najdublje saučešće porodici i brz oporavak njenog kolege novinara, ranjenog u incidentu“.

On je pozvao na istragu ubistva, ocenivši da zaposleni u medijima nikad ne bi smeli biti meta napada.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend