11. maj 2022.

Kolega ubijene novinarke Al Džazire krivi izraelske snage za njenu smrt

Palestinski novinar Abu Samadi, ranjen u sukobu tokom jutrošnje izraelske racije na Zapadnoj obali, u kome je ubijena njegova koleginica, novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh, okrivio je izraelske snage za njenu smrt.

Abu Akleh, poznata palestinska novinarka, koja je i državljanka SAD, pogođena je metkom u glavu i ubrzo je preminula. Samadi je hospitalizovan u stabilnom stanju, pošto je ranjen u ledja.

Mreža Al Džazira sa sedištem u Kataru je prekinula redovan program da objavi smrt novinarke i najavila da će pravno goniti krivce „bez obzira koliko snažno pokušavaju da prikriju svoj zločin i izvesti ih pred lice pravde“.

Izraelska vojska je saopštila da su se njene snage našle na udaru jake vatre i eksploziva tokom operacije u Dženinu i da su uzvratile vatru, a da istražuju mogućnost da su novinare pogodili naoružani Palestinci.

Izraelski zvaničnici su rekli da postoji video snimak na kome se vide Palestinci kako trče kroz usku ulicu i jedan od njih viče da je vojnik ranjen.

Kako je navela izraelska strana, ni jedan Izraelac nije ranjen u tom incidentu što nagoveštava da su naoružani Palestinci pogodili novinara umesto vojnika.

Na drugom video snimku koji je objavila Al Džazira vidi se kako novinarka leži nepokretno kraj puta blizu zida i da drugi novinar čuči pored, a čuje se poziv hitnoj pomoći i paljba u pozadini.

Nejasno je da li su dva video snimka snimljena na istom mestu i ni jedan ne pokazuje izvor vatre.

Samudi koji je radio kao producent ubijene novinarke rekao je za AP da su njih dvoje u grupi sedmoro novinara koji su izveštavali o jutrošnjoj raciji i da su svi nosili zaštitne prsluke s jasnim oznakama „PRESS“ i prošli pored vojnika kako bi se znalo gde su.

Producent je naveo da ih je prvi pucanj promašio, drugi je pogodio njega, a treći ubio Abu Akleh. On je rekao i da nije bilo ekstremista, ni civila, na tom mestu samo novinara i vojnika i da je sugestija vojske da su ih pogodili ekstremisti potpuna laž.

Šaza Hanajšeh druga palestinska novinarka je u intervjuu za Al Džaziru ispričala šta se dogodilo i rekla da nije bilo sukoba ni pucnjave u neposrednoj blizini.

Kada je pucnjava započela ona i Al Akleh su potrčale ka drvetu da se sklone. Hanajšeh je stigla prva, a Ali Akleh je pala na zemlju.

Glavni portparol izraelske vojske Ran Kohav rekao je da su dvoje novinara imali kamere i da su stajali kraj naoružanih Palestinaca, ocenivši da su ekstremisti bili „neprofesionalni ljudi, teroristi koji su pucali na vojnike i umesto njih izgleda pogodili novinare“.

Stotine Palestinsca uključujući nekoliko maskiranih i naoružanih ljudi je išlo nekoliko sati kasnije kroz Dženin u pogrebnoj procesiji noseći telo novinarke uvijeno u palestinsku zastavu i sa prslukom na kome piše „PRESS“.

Njeni posmrtni ostaci će biti preneti u sedište Palestinske uprave u Ramali, a potom će biti sahranjena u Jerusalimu gde je rodjena.

U odvojenom incidentu izraelski vojnci su danas ubili i jednog 18-godišnjeg Palestinca kraj Ramale.

Vojska je saopštila da su Palestinci bacali kamenice na vojni pukt kraj jednog jevrejskog naselja i da su vojnici odgovorili ispaljujući gumene metke.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend