11. maj 2022.

Sporazum Googlea o plaćanju sadržaja sa medijskim kućama u EU

Google je objavio da je postigao dogovor sa više od 300 medijskih kuća u šest zemalja Evropske unije (EU) o plaćanju njihovog sadržaja, najavivši ponude i za medije u drugim članicama Unije.

Taj potez koji će biti ozvaničen kasnije u srijedu, 11. maja uslijedio je nakon usvajanja značajnih pravila EU o autorskim pravima prije tri godine koja zahtijevaju od Googlea i drugih internet platformi da plaćaju muzičarima, izvođačima, autorima, medijskim agencijama i novinarima za korištenje njihovog rada.

Izdavači spadaju među Googleove najžešće kritičare i već dugo pozivaju vlade da regulišu plaćanje naknada za medijski sadržaj objavljen na digitalnim platformama.

Australija je prošle godine propisala plaćanje, a u aprilu sličan zakon stupio je na snagu i u Kanadi.

Direktorka Googleovog odjeljenja za medije Sulina Connal objavila je na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja i s oko 300 medijskih kompanija zemaljama članicama EU.

„Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalizovanih novinskih publikacija u Njemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj i Irskoj, a vodi se i puno rasprava“, napisala je u utorak (10. maja) Googleova direktorka.

Connal nije navela koliko plaćaju medijima, a detalji bi trebali biti objavljeni tokom dana. Njemački mediji čine dvije trećine skupine i uključuju tjednike Der Spiegel i Die Zeit i dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Najavljen je i novi alat, koji će u idućim mjesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Njemačke i Mađarske. Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vijesti koji će Googleu omogućiti prikaz isječaka i najava vijesti uz plaćanje naknada.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend