26. maj 2022.

Ukrajinski TV kanali ujedinjeni u izvještavanju o ratu

Ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, glavni TV kanali u toj napadnutoj zemlji počeli su da emituju isti sadržaj 24 sata dnevno, pod nazivom United News telemaraton. Svaki kanal ima dnevni termin za emitovanje, koji se istovremeno prikazuje na svim kanalima.

foto: Screenshot / YouTube

United News je u početku emitovalo pet kanala u vlasništvu raznih ukrajinskih oligarha, kao i kanala u javnom vlasništvu. Od tada je propisan zakonom i sada uključuje sve ukrajinske news kanale.

Dok jedni kažu da postoje strateška opravdanja za telemaraton, drugi tvrde da on predstavlja monopol nad informativnim prostorom tima predsjednika Ukrajine Volodymyra Zelenskog i da bi se mogao iskoristiti u političke svrhe.

„Telemaraton je informativni ratni ekvivalent našim protivvazdušnim sistemima i mislim da je to trenutno najoptimalnija opcija za Ukrajinu“, rekla je Svitlana Ostapa, zamjenica šefa Detector Medije, ukrajinske organizacije za monitoring medija koja prati propagandu, dezinformacije i politička miješanja u Ukrajini.

Navode se i praktični razlozi da ovi kanali rade zajedno. „Većina novinara je napustila Kijev i kanali jednostavno nisu mogli pojedinačno da se izbore“, kazala je Ostapa. “Najviši ministri i zvaničnici nemaju vremena da komentarišu na više kanala, a ovaj format znači da komuniciraju sa stanovništvom jednom dnevno i time se vidi da ne favorizuju jedan kanal”, dodala je.

Jezik koji koriste ukrajinski TV voditelji dramatično se promijenio pa tako ruske vojnike često nazivaju “okupatorima”, “teroristima”, “orcima” i “rašistima” (kombinacija riječi Rus i fašista).

Gosti se dočekuju pozdravom “Slava Ukrajini!”, na šta odgovaraju “Slava herojima!”. Ratne vijesti fokusirane su na pobjede ukrajinske vojske, odbranu ukrajinskih linija fronta i ruske ratne zločine. Nagli kolaps ukrajinske ekonomije znači da gotovo nema oglašavanja. Na pauzama programa se reklamiraju telefonske linije za pronalaženje nestalih i prijavljivanje ratnih zločina, kao i video zapise građana Ukrajine, pres-službe ukrajinske vojske i predsjedničke kancelarije.

Sveobuhvatna uređivačka poruka telemaratona je ukrajinski otpor od ruske brutalnosti, napisala je Ostapa u jednom od svojih analiza.

Čelnici TV kanala odbacili su optužbe da vlasti diktiraju sadržaj, rekavši da dijalog sa zvaničnicima uključuje stvari kao što je cenzurisanje informacija koje otkrivaju ukrajinske vojne pozicije, a da od maja Ukrajinci koji traže alternativu vijestima mogu se uključiti na druge kanale koji prikazuju filmove i crtane filmove o pobjedi dobra protiv zla.

Ipak, neki vide jedinstveno TV izvještavanje kao propagandističko i ukazuju na činjenicu da se vrijeme emitovanja sada gotovo isključivo daje ljudima bliskim predsjedniku, uključujući redovne komične skečeve bivših predsjednikovih kolega. „Telemaraton je pokušaj predsjedničke kancelarije da dobije još veću kontrolu nad informativnim prostorom”, rekla je Aksenyia Kurina, novinarka i aktivistica, koja je svoju karijeru fokusirala na cenzuru u Ukrajini. “Možda ćemo se uskoro naći u jako cenzurisanom informacionom prostoru”, navela je.

Prema pisanju Guardiana, navodi se i da tri kanala u vlasništvu bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka nisu dobila mjesta u telemaratonu. Porošenko je optužen za izdaju nakon dolaska Zelenskog na vlast, no bivši predsjednik kaže da je taj slučaj politički motivisan.

Šef jednog od Porošenkovih kanala rekao je da uprkos njihovim apelima da budu uključeni u telemaraton, oni i dalje čekaju na odgovor vlasti.

Izvor: Guardian

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend